Linkovi

Trump uveo carine na meksičku robu


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Predsjednik SAD Donald Trump uveo je carine od pet odsto na svu meksičku robu kao vid pritiska na Meksiko da učini više u suzbijanju talasa migranata iz Centralne Amerike koji pokušavaju da stignu u SAD.

Carine će stupiti na snagu 10. juna, a Trump je rekao da će carine postepeno rasti "dok se problem ilegalne imigracije ne riješi".

Trump je odluku o carinama objavio na Twitteru nakon što je juče novinarima rekao da planira "važnu izjavu".

Predsjednik SAD je optužio meksičku vladu da nije dovoljno učinila da spriječi kretanja ka SAD migranata iz centralnoameričkih zemalja poput Hondurasa, Gvatemale i El Salvadora.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador juče je rekao da će šef meksičke diplomatije biti na čelu delegacije koja će s Washingtonom pregovarati o mirnom i diplomatskom rješenju.

Obrador je u otvorenom pismu Trumpu naveo da se "socijalni problemi ne rješavaju carinama ni prisilnim mjerama" i pozvao se na istoriju SAD kao nacije imigranata, rekavši da "Kip slobode nije prazan simbol".

Još uvijek se ne zna kako će Trumpova odluka uticati na novi američko-meksičko-kanadski trgovinski sporazum.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG