Linkovi

Mediji zahtijevaju objavljivanje naloga za pretres Trumpove kuće


Potvrda o oduzetoj imovini tokom izvršenja FBI-ovog naloga za pretres rezidencije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi, 12. august 2022.
Potvrda o oduzetoj imovini tokom izvršenja FBI-ovog naloga za pretres rezidencije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi, 12. august 2022.

Američki federalni sudija za prekršaje saslušaće u četvrtak advokate nekih od najistaknutijih medijskih kompanija u zemlji koji se zalažu za objavljivanje pisane izjave kojom je podržan nalog za pretres koji je izvršen prošle nedjelje na imanju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi.

Sekretarijat za pravosuđe SAD se usprotivio objavljivanju dokumenta, tvrdeći da bi to ugrozilo istragu o Trumpovom rukovanju povjerljivim materijalom.

Medijske kompanije u sudskom podnesku tvrde da je u javnom interesu da se vidi "osnova vlade za vanredni korak traženja naloga za pretres kuće bivšeg predsjednika".

U podnesku se dalje navodi da ako sudija pregleda dokument i nađe ubjedljiv interes da neke dijelove informacija zadrži u tajnosti, onda bi ostatak trebalo da bude javno objavljen.

Oni koji se zalažu za objavljivanje dokumenta uključuju AP, televizijske mreže ABC, CBS, NBC i CNN, kao i novinske kompanije New York Times, Washington Post,Dow Jones & Company, E.W. Scripps Company i McClatchy.

Agenti FBI su 8. augusta uklonili 11 kutija povjerljivih dokumenata sa Trumpovog imanja Mar-a-Lago.

U izvještaju su korištene neke informacije AP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG