Linkovi

Mediji: U nedjelju masovna racija i hapšenje ilegalnih imigranata u SAD


Granična policija i Imigranti tokom racije u Virginiji 2018.
Granična policija i Imigranti tokom racije u Virginiji 2018.

Nadležne službe u SAD navodno planiraju da u nedjelju sprovedu opsežnu raciju i hapšenje oko 2000 ilegalnih imigranata kojima je izdato rješenje o deportaciji.

Iako Služba za zaštitu carine i granice (ICE) to nije potvrdila, predsjednik Donald Trump je ranije najavio da će "otpočeti deportaciju miliona ilegalnih imigranata iz SAD".

Portparol granične službe Matthew Bourke​ je u pisanoj izjavi rekao da je "hapšenje ilegalnih imigranata i deportacija onih koji su prijetnja za unutrašnju bezbjednost prioritet Službe za zaštitu granica i carina".

On nije želio da govori o navodnim planiranim akcijama, ali je kazao da "svi oni koji krše imigracione zakone mogu biti uhapšeni, zadržani u pritvoru i konačno - deportovani iz SAD".

Priču o planiranoj raciji prvi je objavio New York Times koji piše da će akcija početi u nedjelju, da će obuhvatiti 10 velikih gradova i da će trajati nekoliko dana. Prema navodima Timesa, biće deportovani imigranti koji na tokom akcije budu zatečeni bez dokumemanta, a da će porodice biti zajedno u pritvoru.

V.D.direktora Službe za imigraciju Ken Cuccinelli​ rekao je da u SAD oko milion imigranata koji imaju naređenje o deportaciji.

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer
Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer najavljene racije ocenjuje kao okrutne.

"To nije pokušaj da se uklone opasni pojedinci, već demonstracija sile sa ciljem da se zastraše imigrantske zajednice", kaže on.

Profesor Univerziteta CornellStephen W. Yale-Loehr​ napominje da se mnoga naređenja o deportacijama koje je izdala Trumpova administracija mogu osporiti pred sudom.

"Recimo, neki imigranti se nisu pojavili pred imigracionim sudijom - što je osnov za deportaciju - zato što imigracione službe nisu imale njihovu pravu adresu i nisu im stigli pozivi na vreijme. U takvim situacijama, slučajevi mogu ponovo da se otvore", kaže profesor.

Ističe i da imigracioni agenti ne mogu na silu da ulaze u domove i da imigranti mogu da odbiju da im otvore vrata - ako agenti nemaju nalog za pretres.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG