Linkovi

Majka Alekseja Navalnog: Ruski istražitelji planiraju tajnu sahranu mog sina


Majka Alekseja Navalnog, Ljudmila (Foto: Navalny Team via AP)
Majka Alekseja Navalnog, Ljudmila (Foto: Navalny Team via AP)

Majka ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog, koji je preminuo u arktičkoj zatvorskoj koloniji, optužila je ruske istražitelje da planiraju tajnu sahranu njenog sina i poručila da ona na to neće pristati.

„Ucjenjuju me, postavljaju uslove gdje, kada i kako bi moj sin trebalo da bude sahranjen... Žele da se to uradi tajno, bez oproštaja. Žele da me dovedu do kraja groblja, do iskopanog groba i da kažu: ovdje leži tvoj sin. Ne pristajem na to”, naglasila je Ljudmila Navalna u video poruci na YouTube, iz arktičkog grada Saleharda.

Ruski istražitelji nisu odgovorili na izjavu majke Navalnog.

Navalni je prošle nedjelje iznenada umro u zatvoru. Njegov tim i porodica tvrde da ga je Kremlj ubio, što ruske vlasti negiraju.

Majka ruskog opozicionara navela je da je vidjela njegovo tijelo i umrlicu u kojoj se navodi da je umro prirodnom smrću. Prethodno je podnijela tužbu u sudu u Salehardu, zbog odbijanja zvaničnika da joj predaju tijelo sina. Pretres tim povodom je zakazan za 4. mart.

„Jučer uveče su me tajno odveli u mrtvačnicu gde su mi pokazali Alekseja”, rekla je ona na snimku koji je Navalnijev tim objavio na društvenim mrežama.

„Želim da oni kojima je Aleksej drag, svi za koje je njegova smrt postala lična tragedija, imaju mogućnost da se oproste od njega”.

Rekla je da je snimila snimak jer su joj istražitelji „prijetili”.

„Gledajući me u oči, rekli su da će, ako ne pristanem na tajnu sahranu, uraditi nešto sa tijelom mog sina... Tražim da mi se tijelo mog sina odmah preda”, rekla je ona.

U utorak je od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražila da joj preda tijelo sina da bi mogla dostojanstveno da ga sahrani.

Od smrti Alekseja Navalnog, oko 400 ljudi privedeno je širom Rusije dok su odavali poštu opozicionom lideru, polažući cvijeće i svijeće, prema podacima grupe koja prati politička hapšenja OVD-Info. P

olicija je uklanjala cvijeće tokom noći, ali se građani polažu jooš više.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG