Linkovi

Majka Navalnog zatražila od Putina da joj preda tijelo sina


Majka ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog Ljudmila blizu zatvorske kolonije u gradu Harp u Rusiji, 20. februara 2024.
Majka ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog Ljudmila blizu zatvorske kolonije u gradu Harp u Rusiji, 20. februara 2024.

Majka ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog apelovala je u utorak na ruskog predsjednika Vladimira Putina da interveniše i dozvoli da joj se preda tikelo njenog sina, kako bi mogao da bude dostojanstveno sahranjen.

Ljudmila Navalna, obučena u crninu, na video snimku stoji ispred bodljikave žice koja okružuje zatvorsku koloniju na Arktiku, gde je 47-godišnji Navalni preminuo u petak.

"Ovo je već peti dan da ne mogu da ga vidim", kazala je majka Navalnog u video snimku. "Neće da mi predaju tijelo, i čak mi ne govore gdje je".

"Obraćam se vama, Vladimire Putine", kaže Ljudmila Navalna u video snimku koji je na društvenim mrežama objavio tim Navalnog. "Razrješenje ovog pitanja zavisi samo od vas. Pustite me da konačno vidim sina. Zahtijevam da se odmah preda tielo Alekseja kako bih mogla da ga pokopam kao ljudsko biće."

Majka preminulog opozicionog lidera kaže da su vlasti do sada odbile da joj kažu gdje se nalazi tijelo Navalnog. Njegov tim navodi da su ruske vlasti saopštile da je uzrok smrti nepoznat i odbijaju da predaju tijelo dvije nedjelje dok se nastavlja istraga o uzroku smrti.

Saradnici Navalnog optužili su vladu da odugovlači u pokušaju da sakrije dokaze da je opozicionar ubijen. U ponedjeljak, udovica Navalnog Julija objavila je video snimak optužujući Putina da je ubio njenog supruga, i poručila da je odbijanje da se preda njegovo tijelo dio pokušaja da se zataška ubistvo.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je tvrdnje o zataškavanju, navodeći novinarima da su "potpuno neosnovane, drske optužbe na račun šefa ruske države".

Zbog smrti Navalnog, ruska opozicija je ostala bez svoje najpoznatije ličnosti manje od mjesec dana pred izbore, na kojima će Putin, skoro sigurno, osvojiti novi šestogodišnji mandat. Mnogi Rusi su Navalnog doživljavali kao jedinu nadu da će doći do političkih promjena u vrijeme Putinovog nemilosrdnog gušenja opozicije.

Josep Borrell, visoki komesar EU za spoljnu politiku, zatražio je međunarodnu istragu smrti Navalnog, ali je Peskov rekao da Kremlj neće pristati na taj zahtjev.

Hapšenja učesnika pomjena Navalnom širom zemlje

Rusija je uhapsila oko 400 ljudi širom zemlje od smrti Navalnog, koji su pokušavali da mu odaju počast cvijećem i paljenjem svijeća, navodi grupa OVD-Info koja prati politička hapšenja.

Vlasti su ogradile neke od spomenika žrtvama sovjetske represije širom zemlje, koji su postali mjesta gdje se ostavljaju cvijeće i poruke u čast Navalnog. Policija je uklonila cvijeće tokom noći, ali se novo pojavilo.

Građanke ostavljaju cvijeće u čast Alekseja Navalnog kod spomenika žrtvama političke represije u Sankt Peterburgu u Rusiji, 20. februara 2024. (Foto: AP/Dmitri Lovetsky)
Građanke ostavljaju cvijeće u čast Alekseja Navalnog kod spomenika žrtvama političke represije u Sankt Peterburgu u Rusiji, 20. februara 2024. (Foto: AP/Dmitri Lovetsky)

Peskov je rekao da se policija ponaša "u skladu sa zakonom", hapseći ljude koji odaju počast Navalnom.

Ruskom opozicionaru odaje se pošta i van Rusije. U Kazahstanu, ruski roker Juri Ševčuk izveo je pjesmu u čast Navalnog i obraćajući se publici rekao da je Navalni govorio Rusima "o slobodi", i podsjećao ih da "mogu da budu slobodni, u najboljem smislu te riječi".

Ruski emigranti koji su pobjegli iz zemlje poslije ruske invazije na Ukrajinu 2022. također su se okupili u gradovima širom Evrope, održavajući proteste ispred ruskih ambasada.

Vladimir Putin još nije komentarisao smrt Navalnog.

U tekstu su korištene i neke informacije agencija Reuters i AP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG