Linkovi

Orban: Mađarska neće blokirati odluke u NATO savezu o pružanju podrške Ukrajini


Hungary NATO
Hungary NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i mađarski premijer Viktor Orban saglasili su se u srijedu u Budimpešti da ta zemlja "neće blokirati" Alijansu da više pomogne Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije, ali i da ne doprinosi sredstvima i vojnicima u tim naporima.

"Ono što smo se premijer i ja danas dogovorili jeste da Mađarska neće blokirati druge saveznike da se dogovore o obećanju finansijske podrške Ukrajini i vodećoj ulozi NATO-a u koordinaciji podrške Ukrajini", rekao je Stoltenberg novinarima.

Orban je rekao da Mađarska neće blokirati odluke u NATO-u o pružanju podrške Ukrajini, dodajući da je Mađarska odana i posvećena članica NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a rekao je da mađarska sredstva i osoblje neće biti korišteni za podršku Ukrajine.

Stoltenberg se sastao s Orbanom dok nastoji da dobije podršku uoči samita u Washingtonu sljedećeg mjeseca da Alijansa poveća svoju ulogu u pomaganju ukrajinskoj vojsci u ratu protiv ruskih invazionih snaga.

Očekuje se da će se na samitu u Washingtonu sljedećeg mjeseca američki predsjednik Joe Biden i drugi lideri članica NATO-a dogovoriti o novom sistemu za pružanje predvidljivije i dugoročnije pomoći u oblasti bezbjednosti i vojne obuke Ukrajini.

"Mađarska neće učestvovati u tim naporima NATO-a i ja prihvatam tu poziciju", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da su on i Orban "dogovorili modalitete za neučestvovanje Mađarske u podršci NATO-a Ukrajini".

"U isto vrijeme, premijer me je uvjerio da se Mađarska neće protiviti ovim naporima, omogućavajući drugim saveznicima da krenu naprijed, i potvrdio je da će Mađarska nastaviti da ispunjava svoje obaveze prema NATO-u u potpunosti", dodao je Stoltenberg.

Orban, vjerovatno najbliži saveznik Moskve u EU, uzdržan je u pogledu umiješanosti NATO-a u sukob i predložio je novu definiciju pozicije Budimpešte kako bi spriječio učešće mađarskih snaga u operacijama van teritorije članica NATO-a.

U izvještaju su korištene informacije AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG