Linkovi

Ljekari u Indiji sedmogodišnjem dječaku uklonili više od 500 zuba


Doctors arrange tooth-like structures removed from the mouth of a 7-year-old boy inside a hospital in Chennai

Indijski ljekari su nedavno uklonili tumor s rekordnim brojem od 526 zuba unutar usta sedmogodišnjeg dječaka, objavio je medicinski tim u gradu Chennai na jugu Indije, a prenosi Reuters.

Tumor od 200 grama nalazio se unutar dječakove donje desne vilice, objasnili su na Dentalnom fakultetu i bolnici Saveetha, gdje je operacija obavljena. Zubi su varirali od 0.1 do 15 milimetara, ali svaki, pa čak i najmanji, imao je krunu, caklinu i strukturu koja bila nalik korijenu zuba.

Dječak je doveden u bolnicu sa oticanjem čeljusti, a već od svoje treće godine imao je bolničku istoriju problema sa vilicom i zubima. Tada je bio premali i nije sarađivao sa ljekarima te je razlog problema ostao nejasan. Međutim, sa godinama bol i otok su se pogoršavali te su na kraju rentgenski i CT snimci otkrili da se radi o benignom tumoru, smještenom u „kesi“, koja je bila puna ovih malih zuba.

Pacijent se oporavio brže nego što se mislilo i izašao iz bolnice sa „svega“ 21 zubom tri dana nakon operacije. Oporavak je bio olakšan time što nije bilo potrebe za maksofacijalnom rekonstrukcijom vilice.

Ovo nije jedini ovakav slučaj u svijetu: 2014. godine, ljekari u Indiji su 17-godišnjem pacijentu izvadili 232 zuba koji su također bili posljedica ovog specifičnog vida tumora.

Ovakvi tumori, koji pomalo podsjećaju na nešto što možemo vidjeti u horor-fimovima, zovu se kompozitni odontomi i predstavljaju nakupine zubnog tkiva, odvojene vezivnim tkivom. Upravo zbog toga ove tvorevine i imaju sve strukture karakteristične za normalne zube.

Veoma su rijetki, nisu zloćudni, ali mogu biti neugodni. Otkrivaju se u obično u ranoj pubertetskoj dobi pri radiografskim pregledima. Čak često nemaju simptoma. Još uvijek nije sasvim jasno kako i zašto nastaju, ali nasljedne anomalije, udarci i različita patološka stanja imaju ulogu u nastanku ovih nakupina.

Slučajevi iz 2019. i 2014. godine spadaju u ekstremne slučajeve kompozitnih odontoma, dok se nešto češće javljaju odontomi sa manjim brojem „zubnih“ tvorevina.

XS
SM
MD
LG