Linkovi

Prva terapija za Parkinsonovu bolest koja usporava simptome


Ilustracija
Ilustracija

Nova terapija za Parkinsonovu bolest na bazi antitijela, prema prvim rezultatima, usporava napredovanje simptoma povezanih s pokretima, barem kod nekih pacijenata.

Podaci iz rane kliničke studije sugerišu da bi prvi takav tretman antitijelima mogao usporiti napredovanje problema s pokretom kod nekih ljudi s Parkinsonovom bolesti.

Trenutni tretmani za Parkinsonovu bolest samo olakšavaju simptome, ali ne adresiraju uzročnike bolesti u mozgu, niti usporavaju napredovanje simptoma.

Sada, nova terapija antitijelima, nazvana prasinezumab, pokazala je obećavajuće rezultate u liječenju jednog uzroka bolesti. Na ovaj način, prasinezumab usporava napredovanje simptoma bolesti poput drhtavice i ukočenosti.

Za jedan od glavnih pokretača Parkinsonove bolesti smatra se nakupljanje abnormalne verzije proteina nazvanog alfa-sinuklein u mozgu. Prasinezumab cilja i pomaže u razgradnji ovih proteinskih grudvica, s ciljem usporavanja bolesti.

Sada postoje dokazi da bi prasinezumab mogao djelovati, barem kod nekih ljudi. Analiza iz trenutne, srednje faze kliničkog ispitivanja, sugeriše da prasinezumab može usporiti znakove motoričke disfunkcije kod nekih pacijenata.

Rezultati su objavljeni u časopisu Nature Medicine. Studiju je vodio Gennaro Pagano iz Roche Pharma Research, istraživačkog centra kompanije Roche, a u studiji su učestvovali naučnici iz Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Italije i Švicarske.

Analiza je detaljnije proučila 316 sudionika kliničkog ispitivanja. Ranija faza istraživanja testirala je utjecaj prasinezumaba na napredovanje bolesti kod ovih ljudi, ali nije utvrdila da ima značajan efekat.

Međutim, kasnije se pokazalo kako su simptomi sudionika napredovali različitim brzinama, odnosno da su simptomi sporije napredovali kod onih osoba koje su dobijale ova antitijela.

Za sada je analiza istraživačka, posebno uzimajući u obzir malu veličinu podgrupa, a ispitivanje još uvijek traje te se ne može reći koliko je efikasna, ali budi nadu. Važno je naglasiti kako ova terapija još nije nigdje odobrena i tek je u fazi istraživanja. Potrebne su dodatne studije kako bi se ovi rezultati potvrdili, naglašavaju autori u radu.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG