Linkovi

Indiana teži da postane sljedeći veliki tehnološki centar


Indiana aspires to become next great tech hub
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Poluprovodnici ili mikročipovi su kritični za gotovo sve što se elektronika koristi u modernom svijetu. Godine 1990. Sjedinjene Države su proizvele oko 40% svjetskih poluvodiča. Kako je proizvodnja migrirala u Aziju, američka proizvodnja je pala na oko 12%.

"Tokom COVID-a dobili smo poziv za buđenje. Bio je to kao trenutak u Sputnjiku", objasnio je Mark Lundstrom, inženjer koji je veći dio svog života radio s mikročipovima.

Globalna pandemija koronavirusa 2020. usporila je proizvodnju u Aziji, stvarajući talase kroz globalni lanac nabavke i dovodeći do nestašice svega, od telefona do vozila. Lundstrom je rekao da sve veće oslanjanje SAD na strane proizvođače čipova otkriva veliku slabost.

"Znamo da će AI transformisati društvo u narednih nekoliko godina, za to su potrebni izuzetno moćni čipovi. Najmoćniji vrhunski čipovi."

Danas je Lundstrom vršilac dužnosti dekana inženjeringa na Univerzitetu Purdue u Lafayetteu, Indiana, lider u razvoju najsavremenijih poluprovodnika, koji ima novi značaj usred nastajućeg polja vještačke inteligencije.

Ako zaostanemo u vještačkoj inteligenciji, posljedice su ogromne za odbranu naše zemlje, za našu ekonomsku budućnost“, rekao je Lundstrom za Glas Amerike.

Usred buke aktivnosti u laboratoriji u Purdueovom kampusu, posjetitelji mogu dobiti viziju kako bi budućnost mogla izgledati u tehnologiji mikročipova.

"Ključna metrika performansi čipova zapravo je veličina tranzistora, uređaja, koji je sastavni blok kompjuterskih čipova", rekao je Zhihong Chen, direktor Purdueovog Birck nanotehnološkog centra, gdje inženjeri rade danonoćno kako bi gurnuli tehnologiju mikročipa u budućnost.

"Govorimo o nekoliko atoma u svakom silicijumskom tranzistoru ovih dana. I to je ono o čemu se radi u cijelom ovom objektu", rekao je Chen. "Pokušavamo da napravimo tranzistore nove generacije boljim uređajima od trenutnih tehnologija. Snažniji i energetski efikasniji kompjuterski čipovi budućnosti."

Ne više samo RV

Zbog napora Purduea, zajedno s onima na drugim univerzitetskim kampusima u državi, Indiana vjeruje da je to atraktivna lokacija za proizvođače koji žele izgraditi nove objekte za mikročipove.

"Samo Univerzitet Purdue, prva četiri rangirana inženjerska škola, nudi više inženjera svake godine od sljedeće tri najbolje," rekao je Eric Holcomb, guverner republikanaca Indijane. "Kada imate pristup takvoj vrsti talenta, kada imate pristup troškovima poslovanja u državi Indiana, zato ljudi sve više govore, Indiana."

Holcomb je u posljednjoj godini svog osmogodišnjeg mandata na najvišoj poziciji u državi. On želi transformirati Indianu izvan rekreativnog vozila ili "prijestolnice RV" zemlje.

"Mi proizvodimo oko plus 80% ukupne proizvodnje RV u Sjevernoj Americi u jednoj državi", rekao je za Glas Amerike. "Ne samo da živimo u skladu sa svojom reputacijom kao vodeće proizvodne države po glavi stanovnika u Americi, već sve više prihvaćamo budućnost mobilnosti u Americi."

Holcomb predvodi napore da Indiana postane sljedeći veliki tehnološki centar dok SAD povećava ulaganja u domaći razvoj i proizvodnju mikročipova. "Ako želimo da se takmičimo na globalnom nivou, moramo da postanemo pametniji, zdraviji i opremljeniji, i moramo da nastavimo da ulažemo u kvalitet našeg mesta", rekao je Holkomb za Glas Amerike u intervjuu.

Njegovu viziju dijele i drugi zakonodavci, uključujući američkog senatora Todda Younga iz Indiane, koji je susponzorirao dvostranački CHIPS i Zakon o nauci, kojim se izdvaja više od 50 milijardi dolara federalnih sredstava za razvoj domaćih mikročipova.

'Posvećeni smo'

Indiana je sada dom jednog od 31 određenog američkog centra za tehnologiju i inovacije, što joj pomaže da se kvalifikuje za stotine miliona dolara bespovratnih sredstava dizajniranih da privuče kompanije koje se temelje na tehnologiji.

"Signal koji šalje ostatku svijeta [je] da smo u njemu, da smo posvećeni i da smo fokusirani", rekao je Holcomb. "Razumijemo da se ekonomski razvoj, ekonomska sigurnost i nacionalna sigurnost međusobno dopunjuju."

Indijanini napori se isplate.

U aprilu je južnokorejski proizvođač mikročipova SK Hynix najavio da planira izgraditi postrojenje vrijedno 4 milijarde dolara u blizini Univerziteta Purdue koje će proizvoditi sljedeću generaciju memorije velikog propusnog opsega ili HBM čipove, kritične za aplikacije umjetne inteligencije.

Objekat, koji bi trebao početi s radom 2028. godine, mogao bi otvoriti više od 1.000 novih radnih mjesta. Dok američki proizvođač čipova SkyWater također planira uložiti skoro 2 milijarde dolara u novi LEAP Innovation District u Indijani u blizini Purduea, država je nedavno izgubila domaćinstvo proizvođaču čipova Intel, koji je odabrao Ohajo za dvije nove fabrike.

Kompanije vole da idu na lokacije na kojima već postoji ta infrastruktura, gde postoji taj lanac snabdijevanja“, rekao je Lundstrom iz Purduea. "To je izazov za nas, jer je ovo nova industrija za nas."

Lundstrom je rekao da federalni novac koji dolazi pomaže Indijani da se natječe s drugim američkim lokacijama koje su već poznate po razvoju mikročipova, poput Silicijumske doline u Kaliforniji i Arizoni.

Ono što bi Indijani moglo pomoći da stekne prednost jesu njeni prirodni resursi - obilje zemlje i vode, i redoviti vremenski obrasci, a sve je to ključno za osjetljive procese potrebne za proizvodnju mikročipova u velikim proizvodnim centrima.

XS
SM
MD
LG