Linkovi

Pentagon: Fokus snaga SAD na Islamskoj državi, ne na zaštiti naftnih polja u Siriji


Arhiva - Američko oklopno vozilo prolazi pored naftnog polja u reonu grada Al Katanija, u sirijskoj sjeveroitočnoj pokrajini Hasakeh, nedaleko od turske granice, 4. avgusta 2020.
Arhiva - Američko oklopno vozilo prolazi pored naftnog polja u reonu grada Al Katanija, u sirijskoj sjeveroitočnoj pokrajini Hasakeh, nedaleko od turske granice, 4. avgusta 2020.

Američke snage u Siriji usredsređene su na borbu protiv ostataka grupe Islamska država (ISIS) i ne čuvaju naftna polja kako je prethodno naredio bivši predsjednik Donald Trump, rekao je u ponedjeljak zvaničnik odbrane SAD.

Budući da je američka firma prošle godine angažovala Kurde na sjeveru Sirije da pomognu u eksploataciji rezervi nafte na sjeveroistoku Sirije, američke trupe nisu u to umiješane, rekao je portparol Pentagona John Kirby.

Oko 900 američkih vojnih lica i ugovoraca u regionu "nisu ovlašteni da pružaju pomoć bilo kojoj drugoj privatnoj kompaniji, uključujući njene zaposlene ili agente, koji žele da razvijaju naftne resurse u Siriji", rekao je on.

Jedini izuzetak je kada američke trupe u Siriji djeluju po postojećim ovlaštenjima za zaštitu civila, rekao je on, što bi moglo objasniti kontinuirano prisustvo američkih snaga oko područja naftnih polja.

"Važno je zapamtiti da naša tamošnja misija ostaje kako bismo omogućili trajni poraz ISIS-a", rekao je, koristeći jednu od skraćenica koje se koriste za grupu Islamska država.

Novost je više promjena tona novog američkog predsjednika Joea Bidena u odnosu na Trumpovu politiku u decenijskom sirijskom građanskom ratu. Glavna naftna polja nalaze se na teritoriji sjeveroistoka zemlje, regiona u kojem drže kurdske Sirijske demokratske snage (SDF), saveznice SAD-a, koje zavise od prihoda od nafte.

2019. godine, nakon što su snage SAD i saveznika slomile "kalifat" Islamske države u Siriji i Iraku, Trump je izjavio da će se američke trupe uglavnom povući iz zemlje, ostavljajući za sobom rezidualnu silu koja "štiti" naftu. Američki zvaničnici tada su rekli da su tamo kako bi spriječili da naftna polja padnu u ruke ekstremista.

Sljedeće godine ranije nepoznata američka naftna kompanija Delta Crescent Energy potpisala je ugovor sa Kurdima za eksploataciju nalazišta nafte.

XS
SM
MD
LG