Linkovi

Kremlj pozdravlja nagradu za uništavanje zapadnih tenkova u Ukrajini


Tenk Abrams
Tenk Abrams

Kremlj je u srijedu pozdravio ponudu ruske kompanije o "isplati nagrada" za vojnike koji unište tenkove zapadne proizvodnje na bojnom polju u Ukrajini, rekavši da će to potaknuti ruske snage na pobjedu.

Ruska kompanija Fores je ove sedmice ponudila 5 miliona rubalja (72.000 dolara) u gotovini prvim vojnicima koji unište ili zarobe američke tenkove Abrams ili njemačke Leopard 2 u Ukrajini.

U srijedu je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će ruske trupe "spaliti" sve zapadne tenkove koji budu isporučeni Ukrajini, dodajući da su nagrade dodatno ohrabrenje za ruske vojnike.

"Ovo svjedoči o jedinstvu i želji svih da daju svoj doprinos, na ovaj ili onaj način, direktno ili indirektno, postizanju ciljeva specijalne vojne operacije", rekao je Peskov novinarima.

"Što se tiče ovih tenkova, već smo rekli da će gorjeti. Uz takve poticaje, mislim da će biti još više entuzijasta."

Tenkovi zapadne proizvodnje – daleko napredniji od bilo čega što su Ukrajina ili Rusija koristile u dosadašnjem sukobu – teško da će stići na linije fronta u istočnoj i južnoj Ukrajini još nekoliko mjeseci.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG