Linkovi

Mediji: Njemačka će poslati tenkove Ukrajini, SAD spremne da urade isto


Njemački tenk Leopard 2
Njemački tenk Leopard 2

Njemački kancelar Olaf Scholz odlučio je da Ukrajini pošalje tenkove Leopard 2 i dozvoli drugim zemaljama kao što je Poljska da urade isto, dok će SAD možda snabdijeti Kijev tenkovima "Abrams", prenijela je u utorak agencija Reuters pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

Portparol vlade, i ministarstava spoljnih poslova i odbrane odbili su da komentarišu vijest o tenkovima. Odluka se odnosi na najmanje jednu jednicu Leopard 2 tenkova, koja se obično sastoji od 14 vozila, prenio je prethodno Spiegel.

"Kancelar je danas donio odluku koja nije bila ni za koga laka. Činjenica da će Njemačka podržati Ukrajinu sa tenkovima Leopard je snažan znak solidarnosti", saopštio je lider stranke Slobodnih demokrata (FDP), koja je u vladajućoj koaliciji.

"Leopard je oslobođen", tvitovala je potpredsjednica Bundestaga.

Američki zvaničnici rekli su za Reuters da će Washington možda uskoro pristati na slanje svojih tenkova Abrams Ukrajini da bi ohrabrio Njemačku da slijedi sličan primjer.

Agencija AP također je prenijela, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, da je Bidenova administracija spremna da odobri slanje Abrams Kijevu, i da bi ta odluka mogla da bude saopštena već u srijedu, u koordinaciji sa Njemačkom. Međutim, mogli bi da prođu mjeseci ili čak godine da tenkovi budu isporučeni. Zvaničnici su saopštili da se detalji još utvrđuju.

Poljska je prethodno saopštila da će poslati svoje tenkove njemačke proizvodnje u Ukrajinu, bez obzira na primjedbe Berlina. Nekoliko evropskih armija upravlja tim tenkovima, ali im je potrebno odobrenje Njemačke da ih izvezu u Ukrajinu.

"Mi ćemo podnijeti zahtjev za saglasnost Njemačke, ali to je sporedno. Čak i ako na kraju ne dobijemo tu saglasnost, kao dio male koalicije, mi ćemo predati svoje tenkove zajedno sa ostalima Ukrajini", rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Moravjecki nije precizirao koje bi zemlje mogle da budu dio takve koalicije.

Litvanija i Finska su rekle da bi bile spremne da pošalju svoje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu, ali nisu nagovijestile da bi to bile spremne da urade ako se Njemačka protivi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG