Linkovi

Kratki film o deminiranju u BiH: Grijesi naših očeva


Foto: FUCZ
Foto: FUCZ

Prema saopćenju iz FUCZ (Federalna Uprava civilne zaštite), film će biti prikazan na gala prijemu “Clearing the Path Gala” koji se već 21 godinu održava u Washingtonu DC i na kojem prisustvuju visoke ličnosti američkog javnog i političkog života.

Kako je FUCZ korisnik fondova koje osigurava ova organizacija, i to u vidu obučenih pasa za otkrivanje mina koji rade u sastavu POEK tima FUCZ, gosti iz SAD-a proveli su dan sa pripadnicima FUCZ i, između ostalog, prisustvovali jednom zadatku na kojem je tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava, u saradnji sa timom pasa za otkrivanje mina, pronašao, neutralisao i uklonio neeksplodirano ubojno sredstvo zaostalo iz rata (1992-1995.).

Zajedno s njima bila je tu i novinarska i filmska ekipa produkcijske kuće Bitersweet Monthly koja je napravila obimnu reportažu o deminiranju, uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava, pomoći žrtvama mina i upozoravanju na mine u školama. Pored reportaže u BiH je snimljen kratki film kojim se ukazuje na globalni problem zaostalih mina, a neki od aktera su i pripadnici FUCZ. Film će biti prikazan na gala prijemu “Clearing the Path Gala” koji se već 21 godinu održava u Washingtonu DC i na kojem prisustvuju visoke ličnosti američkog javnog i političkog života., stoji u saopćenju Federalne Uprave civilne zaštite.

XS
SM
MD
LG