Linkovi

Bosanski Petrovac postao prva općina bez mina u USK


Foto: FUCZ
Foto: FUCZ

Federalna uprava civilne zaštite obavijestila je javnost da je završen deminerski zadatak koji je promovisao prvu općinu bez mina u Unsko-Sanskom Kantonu - Bosanski Petrovac.

Riječ je o novom konceptu tretiranja minski sumnjive površine usklađenim sa Međunarodnim standardom za humanitarno deminiranje da se na što ekonomičniji i efikasniji način i u što kraćem vremenskom roku korisnicima vrati na upotrebu što više sumnjive površine, a očiste samo ona područja koja povrđeno sadrže minsko-eksplozivna sredstva, navedene o je u obavještenju Uprave.

Zadnja provjerena lokacije, Štrelj nalazi se se uz magistralnu putnu komunikaciju Bosanski Petrovac - Drvar.

Na ovom području nalazi se veći broj vikendica lokalnog stanovništva, kao i skijalište Oštrelj. U ljetnom periodu velika je posjećenost tom području zbog spomenika iz predratnog perioda tako da je lokalnoj zajednici bio proritet da se ovo područje očisti od mina, a sve s ciljem razvoja turizma na ovom izletištu, navodi se iz Uprave civilne zaštite. FBiH.

Na ovom području veliki dio zauzima borova šuma koju je poslije realizacije ovog projekta moguće obnavljati, eksploatisati i promovisati eko turizam.

Završetkom ovog deminerskog zadatka općina Bosanski Petrovac je postala prva općina bez mina u Unsko-sanskom kantonu i jedna od rijetkih u Federaciji BiH.

XS
SM
MD
LG