Linkovi

4. april - Svjetski dan borbe protiv mina. U BiH još oko 80 000 komada. Za deminiranje "nema sredstava".


International Mine Awareness Day, Sarajevo, 04-04-2017
International Mine Awareness Day, Sarajevo, 04-04-2017

04.04 je Međunarodni Dan borbe protiv mina

Centar za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) povodom 4. aprila, međunarodnog Dana borbe protiv mina upozorava stanovništvo da ne ulazi u obilježena i sumnjiva područja.

U saopćenju BH MAC-a se navodi da je od 1996. godine do danas kroz operacije netehničkog izviđanja vraćeno je 6 % površine. Trenutna veličina sumnjive opasne površine u BiH iznosi 1.061,32 km2 ili 2,1 posto.

U BiH je prema njihovim podacima još 75.000 - 80.000 zaostalih mina.

"Minski problem prisutan je u 129 općina/gradova, odnosno 1.398 ugroženih mjesta. Kontaminiranost minama/ESZR direktno utiče na sigurnost oko 545.603 stanovnika, odnosno 15 posto od ukupnog broja stanovnika BiH.

Deset najugroženijih općina u BiH predstavljaju: Doboj, Teslić, Maglaj, Usora, Zavidovići, Gornji Vakuf, Sanski Most, Velika Kladuša, Travnik i Ilijaš.

U poslijeratnom periodu u BiH je od mina stradalo 1.756 osoba, od čega 613 osoba smrtno. Od toga je 185 žrtava bilo žene (11 posto), a 250 žrtava su bila djeca (14 posto).

Prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja u BiH je stradalo 127 deminera, od čega 51 deminer smrtno. U 2017. godini stradalo je sedam osoba, od čega tri osobe smrtno. U 2018. godini nije bilo minskih nesreća".


Strategijom protuminskog djelovanja 2009-2019.godina rješavanje minskog problema u BiH predviđeno je do 2019. godine. Strategiju, kako je navedeno, neće biti moguće realizovati u roku, zbog nedostatka finansijskih sredstava.

U više od 60 zemalja i teritorija opasnost od mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata utiču na živote miliona ljudi. Ove neselektivne ubice i dalje uzimaju previše ljudskih života, a gotovo 20 muškaraca, žena i djece svakodnevno bude ubijeno ili osakaćeno, podaci su Federalne uprave civilne zaštite.

Bosna i Hercegovina spada u red zemalja sa najvećim stepenom zagađenja minama, život stanovnika je u stalnoj opasnosti, a demineri Federalne uprave civilne zaštite svakodnevno rade na čišćenju minskih polja, uklanjanju i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava, stoji u pozivu Federalne uprave civilne zaštite na sutrašnju demonstraciju anti-minskih napora u Sarajevu.

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite će u srijedu 4. aprila, na postavljenoj simuliranoj minski - rizičnoj površini i deminerskom radilištu na platou ispred SCC-a demonstrirati način rada u humanitarnom deminiranju, a kroz video klipove snimljene tokom operacija deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava koje je realizovala FUCZ i izložbu opreme i alata koji se koriste u ovim operacijama, prezentovati svoj rad.

Ova aktivnost namijenjena je, navodi se u pozivu, podizanju svijesti najšire populacije o problemu kontaminacije minama i teškoćama povezanim sa njenim uklanjanjem i stvaranjem sigurnog okruženja.

FUCZ se i ove godine se pridružuje godišnjoj kampanji #TogetherAgainstMines (Zajedno protiv mina) s ciljem podizanja globalne svijesti o problemima koje predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata.

Ovu kampanju je inicirao Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve (Geneva International Centre for Humanitarian Demining – GICHD) kako bi međunarodna zajednica pojačala napore u protivminskom djelovanju.

International Mine Awareness Day, Sarajevo, 04-04-2017
International Mine Awareness Day, Sarajevo, 04-04-2017

XS
SM
MD
LG