Linkovi

Okončana vladavina Benjamina Netanjahua u Izraelu


Rukovanje lidera opozicije Benjamin Netanjahu (L) i premijera Naftali Beneta (D) nakon glasanja u parlamentu (REUTERS/Ronen Zvulun)
Rukovanje lidera opozicije Benjamin Netanjahu (L) i premijera Naftali Beneta (D) nakon glasanja u parlamentu (REUTERS/Ronen Zvulun)

Izraelski parlament tijesnom većinom podržao je izbor nove koalicione vlade - čime je okončana dvanaestogodišnja vladavina premijera Benjamina Netanjahua.

Glasanje je okončano rezultatom 60:59 u korist smjene dosadašnjeg izraelskog premijera.

Naftali Benet, nekadašnji Netanjahuov partner koji mu je u međuvremenu postao žustri protivnik, došao je na funkciju premijera koju čine brojne stranke veoma različitih ideologija i programa.

Netanjahu će, pak, ostati na funkciji lidera partije Likud i preuzeće ulogu opozicionog lidera.

Netanjahu nije uspio da samostalno formira vladu nakon parlamentarnih izbora u martu, a novu koaliciju su sastavili opozicioni lideri, centrista Jair Lapid i ultranacionalista Natfali Benet.

Dogovor je da Benet bude premijer dvije godine, a onda da mjesto preuzme Lapid. Vlada koju vode okuplja stranke različitog političkog spektra, a prisutna je i arapska manjina. Rekli su da je plan da se ne bave gorućim pitanjima poput politike prema Palestincima, već da se fokusiraju na unutrašnje reforme.

Mnogi Palestinci su time razočarani i ističu da Benet sprovodi istu desničarsku agendu kao Netanjahu.

Benjamin Netanjahu je, godinama, postao zaštitni znak Izraela.

Kao političara ga podržava ekstremno desničarska baza, a kritičari ga ne štede. Suočava se sa optužbama za korupciju koje poriče.

Njegovi protivnici su, između ostalog, optuživali za pad ekonomije i loše upravljanje pandemijom.

U subotu uveče, najavljeni politički kraj Netanjahua slavio se ispred njegove rezidencije u Jerusalimu, a poruka je bila "Zbogom, Bibi".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG