Linkovi

Isak Hercog novi predsjednik Izraela


Isak Hercog, novi predsjednik Izraela
Isak Hercog, novi predsjednik Izraela

Isak Hercog, predsjedavajući Jevrejske agencije i bivši lider izraelske Laburističke stranke izabran je u srijedu (2. juna) u parlamentu, Knesetu, za novog predsjednika Izraela.

Za njega je glasalo 87 od 120 poslanika.

Šezdesetogodišnji Hercog je pobijedio šezdesetsedmogodišnju Miriam Perec, po zanimanju učiteljicu i predavača o judaizmu i cionizmu.

Iako je jučerašnja anketa u Knesetu pokazala da je Perec favoritkinja za koju izraelski mediji navode da naginje desnici kao i većina Jevreja njene generacije koja se u Izrael uselila s Bliskog istoka, ona je danas dobila samo 26 glasova, a šest poslanika se uzdržalo, prenijeli su izraelski mediji.

Hercog će naslijediti Ruvena Rivlina, čiji mandat ističe 9. jula.

On će biti prvi predsjednik Izraela čiji je otac takođe bio šef jevrejske države: Haim Hercog je bio predsjednik Izraela od 1983. do 1993. godine.

Hercogov otac Haim bio je ambasador Izraela u UN prije nego što je izabran za izraelskog predsjednika. Njegov bliski rođak Aba Eban bio je prvi šef diplomatije Izraela i ambasador u UN i SAD, a deda mu je bio prvi glavni izraelski rabin.

Izbor novog predsjednika Izraela, čija je uloga u politici zemlje uglavnom ceremonijalna, održan je na dan kada ističe rok za obrazovanje nove vlade čime bi se mogla okončati duga vladavina izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Netanjahu je odmah čestitao Hercogu, rekavši da mu želi sreću u ime svih građana Izraela.

Dolazeći na glasanje u Knesetu Netanjahu je na pitanje jedne novinarke da li je to njegova posljednja nedjelja na funkciji premijera odgovorio: "Da li me to pitate zato što je to vaš san ili kao neka vrsta novinara?", dodavši: "To bi vam se svidjelo, zar ne?".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG