Linkovi

Izrael: Opozicija objavila dogovor o formiranju vlade i smjeni Netanjahua


Jair Lapid
Jair Lapid

Lideri nekoliko različitih opozicionih stranaka u Izraelu objavili su dogovor o formiranju nove vlade, što bi označilo i kraj vladavine dosadašnjeg premijera Benjamina Netanjahua. 

Političar centra Jair Lapid je u srijedu kasno uveče poslao mail predsjedniku Ruvenu Rivlinu i napisao da "ima čast da ga informiše da je postignut dogovor o formiranju vlade".

Prema dogovoru, nacionalista, bivši ministar odbrane i milioner Naftali Benet bi bio premijer, a tu dužnost bi predao Lapidu za dvije godine. U koaliciji je i Ujedinjena arapska lista, prva u istoriji Izraela koja bi predstavljala arapsku manjinu u vladi, kao i lijeve i desne partije.

Stranke imaju malo toga zajedničkog osim želje da smjene Netanjahua poslije 12 godina.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je na Tviteru napisao da svi poslanici u Knesetu treba da se usprotive formiranju "opasne lijevo-desne vlade".

Nova većina u parlamentu je tijesna i trebalo bi da stupi na dužnost u roku od 10 ili 12 dana, što ostavlja prostora za Netanjahua da pregovara sa poslanicima i odgovori ih formiranja koalicije.

Dogovor o formiranju vlade bi mogao biti epilog izbora od 23. marta kada ni Netanjahu ni opozicija nisu osvojili dovoljno glasova da formiraju većinu. To su bili četvrti izbori u Izraelu u roku od dvije godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG