Linkovi

SAD razmatraju i povlačenje trupa sa Kosova zbog taksi Srbiji i BiH


US/KOSOVO
US/KOSOVO

Povlačenje američkih NATO trupa sa Kosova može biti jedna od posljedica za Kosovo ukoliko se taksa od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH ne povuče.

O tome je bilo riječi na sastanku zvaničnika Nacionalnog saveza za sigurnost SAD-a Johna Eratha i Brada Berkleyja sa kosovskim rukovodiocima, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kosovskih krugova.

Na Kosovu je oko 600 američkih vojnika od ukupno 4.000 trupa.

Zvaničnici Nacionalnog saveta za sigurnost SAD-a, direktor za Evropska pitanja John Erath i direktor za Balkan Brad Berkley, dva dana su održavali sastanke sa kosovskim rukovodiocima, opozicijom i civilnim društvom.

Međutim, onaj koji odlučuje o taksi, premijer Kosova Ramuš Haradinaj, još uvijek nije ubijeđen. On smatra da je Kosovo spremno da plati i cijenu zbog toga, kako bi se izbjegao eventualni štetni sporazum po Kosovo, budući da se govori o granicama i bolnim kompromisima.

Međutim, u saopštenju Ambasade SAD-a se navodi da je američki zahtjev o suspenziji takse ponovljen kako bi se dijalog sa Srbijom nastavio te da takse podrivaju partnerstvo SAD-a i Kosova.

"Posjetioci su došli kako bi učvrstili poruku predsjednika da se uzdrže od poteza koji bi otežali ovaj sporazum", navodi se.

U oba glavna grada oni su "ukazali na zabrinutost Bijele kuće da se dijalog treba vratiti na pravi put i obje strane moraju da prekinu provokativne akcije i preduzmu konstruktivne korake kako bi se vratili za pregovarački sto", dodaje se.

Poslanik opozicione "Alternative" Iljir Deda prisustvovao je jednom od sastanaka sa američkim zvaničnicima.

Deda je u izjavi za RSE kazao da je posjeta zvaničnika Nacionalnog savjeta za sigurnost SAD-a razjasnila to da će Kosovo u budućem dijalogu sa Srbijom očuvati svoje granice i da neće biti podjele, ali da Kosovo mora da ispoštuje američki savjet o suspenziji takse. U suprotnom, dodaje Deda, mogu uslijediti evidentne posljedice.

"Mislim da smo svi jasno shvatili posljedice koje se mogu desiti državi i narodu Kosova ukoliko se ne suspenduje taksa", kazao je Deda.

Iljir Deda je dodao da je postignuta saglasnost da se u javnosti ne govori o detaljima sa sastanka, ali navodi da bi "miniranje odnosa sa SAD-om imalo tragične posljedice po Kosovo".

"Kosovo je na raskrsnici gdje treba da odluči - da li želi da ide u pravcu velikog napretka ili želi da rasturi sve ono što je postignuto u posljednjih 20 godina", kazao je Deda.

On je kazao da Kosovo mora da donese odluku u skladu sa zahtjevima SAD-a, bez obzira da li će to biti sa ovom ili nekom privremenom vladom.

I Avdulah Hoti, šef opozicionog poslaničkog kluba Demokratskog saveza Kosova, je na konferenciji za novinare u petak rekao da u posljednjih 11 godina Kosovo nikad nije bilo u slabijoj poziciji, kako u unutrašnjem planu, tako i u međunarodnim odnosima.

"Ovakvom vrstom politike dovodi se u pitanje podrška našeg glavnog partnera SAD-a, naspram Kosova. Po prvi put u posljednjih 30 godina desilo se da se jednom zvaničniku uskrati pravo da otputuje u SAD. S druge strane, predsjednik zemlje snažno lobira na korekciji granice", kazao je Hoti.

Ova partija smatra da su novi izbori jedino rješenje za izlazak iz situacije.

Predsjednik Skupštine Kosova, istovremeno i vladajuće Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, kazao je da će američka baza Bondstil ostati na Kosovu. On je rekao da se situacija ne treba dramatizovati, bilo da se radi o dijalogu ili o carini, a za unutrašnje upotrebe.

Veselji je da će partnerstvo sa SAD-om biti doživotno i da će Kosovo usklađivati svoja djelovanja sa SAD-om.

"Republika Srbija do sada je pokazivala agresivnost prema Kosovu i to je razlog zašto smo uveli administrativne mjere prema njoj. Budite ubijeđeni da ćemo i nastaviti sa time jer, kako se Srbija ponaša prema nama, tako ćemo se i mi ponašati. Ali, u dijalogu moramo biti ozbiljni, u odnosima sa našim partnerima trebamo biti pametni i pragmatični", kazao je Veselji nakon sastanka Predsjedništva Skupštine.

Iz Predsjedništva Kosova nisu htjeli da komentarišu zahtjeve američkih zvaničnika, ali je ta institucija nakon sastanaka sa američkim zvaničnicima saopštila da je ponovo iznijet savjet američkih zvaničnika o suspenziji takse, ali da je i zajednička konstatacija bila da konačni sporazum treba doprinijeti recipročnom priznanju.

Premijer Haradinaj, međutim, smatra da je predstojeći proces dijaloga sa Srbijom nejasan a s obzirom da se govori o "bolnim kompromisima, o granicama, o 'Dodikovoj republici' (Milorad Dodik, bivši predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska - RS, prim. nov.)".

"Ako nam se pruži jedan ugovor o tome o čemu će se dogovoriti Kosovo i Srbija, a koji bi podrazumijevao priznanje postojećih granica, i koji ne podrazumijeva nekakvu 'Dodikovu republiku' na Kosovu, odnosno Zajednicu opština sa izvršnim ovlaštenjima, odmah ćemo suspendovati taksu", kazao je Haradinaj.

Osim mogućnosti o povlačenju američkih trupa, neizdavanje američkih viza kosovskim zvaničnicima i prekid pomoći u oblasti bezbjednosti je nešto što se već dešava. Primjera radi, premijer Kosova nije dobio odgovor na zahtjev o američkoj vizi kada je trebao da otputuje za SAD na Molitvenom doručku, a isto tako, potvrdili su kosovski zvaničnici domaćim medijima, da se vize nisu dobili ni ostali kosovski zvaničnici koji su trebali da prisustvuju različitim konferencijama u SAD-u.

Pored toga, američko-njemački Evropski centar za bezbjednosne studije George C. Marshall sa sjedištem u Njemačkoj otkazao je pozivnice za 14 učesnika sa Kosova, koji su trebali od marta do septembra da pohađaju osam programa u oblasti bezbjednosti.

Američka vlada je prošlog mjeseca odlučila da otkaže i posjetu generala majora Nacionalne garde američke države Ajova Timothyja Orra Kosovu, zbog carine koju je Vlada Kosova uvela Srbiji i BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG