Linkovi

Otkazana posjeta američkog vojnog zvaničnika Kosovu zbog taksi Srbiji i BiH


Kosovo: American flags are placed in main square in Prishtina
Kosovo: American flags are placed in main square in Prishtina

Američka vlada odlučila je da otkaže posjetu generala majora Nacionalne garde američke države Iowa Timotija Ora (Timothy Orr) Kosovu, zbog carine koju je Vlada Kosova uvela Srbiji i BiH, a koju odbija da suspenduje i pored poziva Sjedinjenih Američkih Država da to uradi.

O tome je Rahman Rama, komadant Kosovskih bezbjednosnih snaga pismom obavijestio predsjednika Kosova Hašima Tačija, u koji je Radio Slobodna Evropa imala uvid.

Informaciju je za RSE potvrdila i Američka ambasada u Prištini. Portparol ambasade Ričard Mej (Richard Mei), međutim, nije mogao da da komentar vezan za buduće posjete ili zakazane treninge.

Najavljeno je, takođe, da je moguće da se otkažu i obrazovni treninzi kao i vojne posjete narednih dana u slučaju da Vlada Kosova ne promijeni svoje mišljenje.

Rama se 8. februara sastao sa vojnim atašeom SAD-a, majorom Kristoferom Conorom (Christopher Connor) koji ga je upoznao sa stavom SAD-a u vezi takse. General major Timoti Or trebao je da boravi na Kosovu od 16-18. februara. Kosovo 17. februara obiljeležava 11 godina od proglašenja nezavisnosti.

Inače, Nacionalna garda Ajove sarađuje za Kosovskim bezbjednosnim snagama u sklopu Programa o državnom partnerstvu iz 2011. Vojno i bezbjednosno partnerstvo je jedna od sedam oblasti saradnje između Ajove i Kosova.

Tokom prošlogodišnje posjete Kosovu, Or je izjavio da je partnerstvo i saradnja sa Kosovskim bezbjednosnim snagama tokom proteklih godina veoma napredovala, te partnerstvo sa Kosovo smatra najboljom od svih 77 partnerstava Ajove sa ostalim državama svijeta.

„Moje srce će uvek da pripada Kosovu. Ovo je moja druga kuća“, izjavio je Or u maju 2018.

XS
SM
MD
LG