Linkovi

SAD u "nevjerici" da Kosovo ignoriše savjete Washingtona


Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Matthew Palmer koji je prvi potpisnik pisma kosovskim zvaničnicima
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Matthew Palmer koji je prvi potpisnik pisma kosovskim zvaničnicima

Lideri Kosova dobili su pismo zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Matthewa Palmera i još dvoje američkih zvaničnika, u kojem se zahtijeva ukidanje takse na srpske proizvode i izražava nevjerica da Kosovo "ignoriše savjete" SAD.

U kabinetu predsjednika Kosova Hašima Tačija za Glas Amerike je potvrđeno da su primili pismo. Glas Amerike imao je uvid u dokument, za koji još nema potvrde iz State Department da je autentičan.

Pismo predsjedniku Kosova Hašimu Tačiju, premijeru Ramušu Haradinaju i predsedniku Skupštine Kadriju Veseljiju potpisali su, pored Palmera, zamjenica pomoćnika sekretara za odbranu SAD Laura Cooper i zamjenik direktora za evropske poslove u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće John Erath.

U pismu se podsjeća da je predsednik Donald Trump u decembru prošle godine pisao da sada postoje mogućnosti za Kosovo da normalizuje odnose sa Srbijom i preduzme ključni korak prema evroatlantskim integracijama.

"Od tada, mi smo pokazali zabrinutost zbog određenih mera, uključujuči uvođenje takse na robu iz Srbije i BiH, koje mogu da ugroze ovaj cilj. Ovakve mjere potkopavaju mogućnost SAD da nastavi saradnju sa vama na mnogim zajedničkim ciljevima", navodi se u pismu.

Pismo zvaničnika SAD upućeno kosovskim liderima
Pismo zvaničnika SAD upućeno kosovskim liderima

Dodaje se da su SAD zbog toga što njihov zahtjev nije uzet u obzir, odlučile da preduzmu konkretne korake da izraze zabrinutost, počevši od saradnje u oblasti bezbjednosti. Kao prvo, odlučeno je da se otkaže planirana posjeta Kosovu generala Ora iz Nacionalne garde Ajove.

“Imajući u vidu mjere koje je vaša vlada preuzela, bilo bi neadekvatno da se ova posjeta dogodi”, navodi se u pismu.

U pismu se ističe da Kosovo nema boljeg prijatelja od SAD.

“Amerika je radila toliko godina da bi stvorila budućnost za građane Kosova - da žive kako su odlučili, u miru. Borba Kosova za slobodu zainteresovala je Amerikance, hiljade američkih diplomata i vojnika su lično bili dio pokušaja izgradnje budućnosti Kosova. Nevjerovatno je kako poslije svega što smo uradili zajedno, Kosovo tako malo cijeni naše prijateljstvo, da ignoriše naše savjete", ukazuje su u pismu.

SAD nastavljaju, piše u pismu, da budu spremne da pomažu Kosovu u postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom o obostranom priznanju, održivom i koji bi zadovoljio obje strane.

"Posljednjih 20 godina ovo je bio nemoguć cilj. Iako je i dalje teško - ovo je put kojim moramo ići da postignemo prosperitet i sigurnu budućnosti. Naš cilj je da vidimo da se i Srbija i Kosovo ponašaju odgovorno i vrate se dijalogu. Prvi korak prema ovom cilju, mora biti ukidanje taksi. Dok to ne učinite, ne možemo imati čvrste odnose koje smo imali do sada sa vama", navodi se u pismu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG