Linkovi

Privredna komora SAD upozorila Kosovo: Tenzije ometaju ulaganja


Pripadnici kosovskih snaga (KFOR) predvođenih NATO-om čuvaju stražu u Leposaviću
Pripadnici kosovskih snaga (KFOR) predvođenih NATO-om čuvaju stražu u Leposaviću

Američka privredna komora zatražila je od Vlade Kosova da "odmah uzme u obzir pozive SAD i EU na smirivanje situacije na sjeveru zemlje", kako bi privukla investitore i podržala održivi ekonomski rast.

"Investitori traže stabilno i bezbjedno okruženje za svoje poslovanje, dok tekuće tenzije mogu da ugroze povjerenje u ekonomske perspektive Kosova. Tenzije i sukobi stvaraju atmosferu neizvesnosti i nepredvidivosti, što odvraća potencijalne investitore", navodi se u saopštenju Američke privredne komore. objavljenom 8. juna.

Američka privredna komora izrazila je zabrinutost zbog dešavanja na sjeveru i zbog "nedostatka volje Vlade Kosova da koordinira svoje napore sa međunarodnim partnerima, uključujući SAD i EU".

U ovom saopštenju se dalje navodi da su SAD i EU dale podršku i pomogle Kosovu u njegovom političkom i ekonomskom razvoju, tražeći da Vlada Kosova sasluša njihove zahtjeve.

Zbog napetosti na sjeveru Kosova, tačnije nepoštovanja savjeta Sjedinjenih Država o potrebnim koracima, Kosovo je već isključeno iz velike vojne vježbe koju SAD vode u Evropi, 'Defender Europe 2023'.

Uprkos pozivima međunarodne zajednice, kosovski premijer Albin Kurti nije povukao policiju ni albanske gradonačelnike iz opština na sjeveru, gdje većinski žive Srbi.

Američka privredna komora izrazila je zabrinutost zbog događaja na sjeveru i zbog "nedostatka volje Vlade Kosova da koordiniše svoje napore s međunarodnim partnerima, uključujući SAD i EU".

Specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar zatražio je od Kurtija da povuče gradonačelnike i policiju sa sjevera i organizuje nove lokalne izbore. Evropska unija je postavila slične zahtjeve.

Kurti je priznao da postoje izazovi u odnosima s međunarodnim emisarima, ali nije govorio o njihovim zahtjevima. Rekao je da je ponudio "stabilan i siguran izlaz" iz krize na sjeveru, što, prema njegovim riječima, uključuje vladavinu prava na ovom području i uklanjanje "srpskih kriminalnih grupa".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG