Linkovi

Građani ispred opštine Zvečan, KFOR postavio bodljikavu žicu


Pripadnici KFOR-a postavili su bodljikavu žicu ispred opštine Zvečan.
Pripadnici KFOR-a postavili su bodljikavu žicu ispred opštine Zvečan.

Okupljanje građana ispred opštine Zvečan nastavljeno je i u srijedu ujutro, dok se tu nalaze pripadnici KFOR-a koji su postavili i bodljikavu žicu, javlja AP. U sukobima Srba i pripadnika KFOR-a u ponedjeljak povrijeđeno je više od 50 ljudi, među njima i 30 vojnika.

Tenzije su počele nakon što su novoizabrani albanski predsjednici opština u pokušali da uđu u opštinske zgrade u većinski srpskim sredinama. U Kosovoskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu vlast su na vanrednim izborima u aprilu osvojile kosovske partije DPK i Samoopredeljenje.

Izbori su raspisani pošto su Srbi napustili institucije u novembru 2022, a glasanje u aprilu su takođe bojkotovali - pa je izlaznost bila samo 3,5 odsto. Zbog toga se novoizabranim albanskim vlastima osporava legitimitet.

Situacija u Zvečanu je eskalirala u ponedjeljak kada je KFOR krenuo u razbijanje demonstracija lokalnih Srba, koji su blokirali dva oklopna vozila kosovske policije i odbili da ih propuste. U zgradi opštine Zvečan nalazila se kosovska policija, koja je prethodno bacila suzavac na okupljene Srbe ispred opštine.

Poslije eskalacije, NATO je saopštio da će poslati još 700 dodatnih vojnika na Kosovo. Nasilje su osudile i SAD i pozvale obe strane da odmah smanje tenzije, a otkazale su i učešće Kosova u zajedničkoj vojnoj vježbi.

Bodljikava žica postavljena je ispred zgrade opštine Zvečan, 31. maj 2023.
Bodljikava žica postavljena je ispred zgrade opštine Zvečan, 31. maj 2023.

Vučević: Situacija na severu Kosova visoko rizična

Srbija je u petak vojsku stavila u najviši stepen borbene gotovosti.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je za RTS da je bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova i Metohije visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini.

Govoreći o tome koliki je bezbjednosni rizik u ovom trenutku na sjeveru Kosova i Metohije, ministar odbrane kaže da je "veliki, verovatno najveći mogući".

"Ako bismo mogli to tako da rangiramo imajući u vidu ne samo ovo što se dešavalo prethodna dva dana, pre svega u ponedeljak, nego sve ono što se dešavalo nedeljama i mesecima unazad, na šta je zvanična Srbija upozoravala, predsednik pričao i sa međunarodnim predstavnicima, ali i obaveštavao javnost u Srbiji kakav je mogući scenario i, nažalost, se to i desilo", rekao je Vučević.

Ministar odbrane ističe da je Srbija definisala svoje "crvene linije" i kaže da vjeruje u politički dogovor i dijalog.

XS
SM
MD
LG