Linkovi

Ambasador SAD: Otkazivanje učešća u vježbama Defender Europe prva posljedica za Kosovo


Vojnik poljskih kosovskih snaga (KFOR) čuva stražu u opštinskoj kancelariji u Zvečanu, Kosovo, 30. maj 2023. REUTERS/Miodrag Draškić
Vojnik poljskih kosovskih snaga (KFOR) čuva stražu u opštinskoj kancelariji u Zvečanu, Kosovo, 30. maj 2023. REUTERS/Miodrag Draškić

Američki ambasador u Prištini Jeffrey Hovenier izjavio je u utorak da Vlada Kosova nije koordinisala sa Sjedinjenim Državama o svojim potezima na sjeveru i da je stvorila nepotrebnu krizu, narušavajući odnose sa Washingtonom.

On je u susretu sa grupom novinara lokalnih medija rekao da je kriza nepotrebna i da predstavlja korak unazad u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom, a podsjetio i da riječi državnog sekretara Antonyja Blinkena, da će to uticati na odnose Kosova i Sjedinjenih Država.

„Prvi znak za to je sinošnja odluka komandanta američkih snaga u Evropi Christophera Cavolija da otkaže učešće Kosova u vježbama Defender Europe 2023. Za Kosovo je ova vježba završena”, rekao je ambasador Hovenier.

On je rekao da su Sjedinjene Države tražile od premijera Aljbina Kurtija da preduzme korake za poboljšanje situacije na sjeveru, ali on nije odgovarao na zahtjeve.

„Razmatramo koji će drugi koraci biti. Moram da kažem da SAD u ovom trenutku nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese Kosova, kao što je angažovanje sa zemljama koje nisu priznale Kosovo, ili aktivan rad na unapređenju evroatlantskog i međunarodnog puta Kosova”, rekao je on, izrazivši žaljenje zbog ovog razvoja događaja.

On je, međutim, izrazio nadu da će premijer Kurti prihvatiti američki savjet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na sjeveru.

Ambasador Hovenier je rekao da Sjedinjene Države imaju dva zahtjeva od kosovske vlade: da ne insistira da predsjednici (koji su izašli sa izbora 23. aprila koje su bojkotovale srpske stranke) rade iz opštinskih zgrada i da povuku zvaničnike policije iz tri opštinske zgrade na sjeveru.

„Ne razumijemo zašto se alternativna mjesta, ili druge javne zgrade, ne mogu koristiti za obavljanje svojih funkcija”, rekao je ambasador Hovenier, navodeći činjenicu da su gradonačelnici opština na sjeveru položili zakletvu na alternativnim lokacijama.

„Smatramo da je prisustvo kosovske policije u zgradama, u koje je nasilno ušla, veoma veliki izazov, pa smo zatražili od vlade da povuče policiju iz ove tri opštinske zgrade”, rekao je on, ističući da bi te akcije pomogle u smanjenju napetosti.

Upitan da li odluka Srbije da poveća borbenu gotovost vojske predstavlja prijetnju za Kosovo, američki ambasador je rekao da „nikada nije dobar znak” da susjedne zemlje, sa kojima su odnosi napeti, mobilišu svoje snage.

„U ovom trenutku, zabrinuti smo zbog postupaka kosovske vlade, koji su stvorili ovu krizu na sjeveru”, rekao je on, ističući da će smanjenje tenzija skrenuti pažnju na punu primjenu Sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, na koji su obje strane pristale u martu.

„Obje strane moraju to da sprovedu u potpunosti. To rješava i situaciju na sjeveru. To je jedan od razloga zašto očekujemo da vlada hitno poradi na procesu formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom”, rekao je ambasador Hovenier.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG