Linkovi

Stoltenberg: NATO spreman da pošalje još više trupa na Kosovo


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

NATO je spreman da pošalje još više trupa na Kosovo, da smiri nasilje na sjeveru ove zemlje, naseljene većinom Srbima, izjavio je u četvrtak šef alijanse Jens Stoltenberg.

On je dodao da je prvih 700 vojnika već na putu ka Kosovu.

"NATO će ostati na oprezu. Bićemo tu da obezbijedimo bezbjedno okruženje, kao i da smirimo i smanjimo tenzije", rekao je Stoltenberg novinarima na marginama sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Oslu.

Tenzije na sjeveru Kosova su porasle već 26. maja, kada je kosovska policija pomogla albanskim gradonačelnicima opština sa srpskom većinom da uđu u opštinske kancelarije, uprkos otporu lokalnog stanovništva.

NATO je odlučio da poveća svoju misiju od 4.000 vojnika na Kosovu za dodatnih 700 vojnika, nakon što je 30 njegovih vojnika povrijeđeno tokom sukoba sa srpskim demonstrantima u opštini Zvečan 29. maja.

Stoltenberg je rekao da je nasilje nad trupama NATO-a "potpuno neprihvatljivo".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG