Linkovi

Konstituisan Dom naroda Parlamenta BiH, predsjedavajući na listi sankcija SAD


Parlament BiH Izvor: BIRN BiH
Parlament BiH Izvor: BIRN BiH

U Sarajevu je 16. februara konstituisan Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH). Predsjedavajući doma je Nikola Špirić, iz reda srpskog naroda koji je u septembru 2018. godine uvršten na "crnu listu" SAD-a zbog "umiješanosti u značajnu korupciju".

Zamjenici su Kemal Ademović iz bošnjačkog naroda, te Dragan Čović iz reda hrvatskog naroda.

Dom naroda sastoji se od 15 delegata, odnosno, po pet delegata iz tri konstiitutivna naroda u BiH- Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

Dvije trećine su iz entiteta Federacije BiH (pet Hrvata i pet Bošnjaka) i jedna trećina iz Republike Srpske (pet Srba).

U klubu delegata bošnjačkog naroda su Safet Softić, Šefik Džaferović, Džemal Smajić, Kemal Ademović i Dženan Đonlagić.

Klub delegata hrvatskog naroda u ovom mandatu predstavljaće Marina Pendeš, Dragan Čović, Zdenko Ćosić, Ilija Cvitanović i Zlatko Miletić.

Snježana Novaković-Bursać, Nikola Špirić, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Želimir Nešković izabrani su u klub delegata srpskog naroda.

Na nivou države, postoji i Zastupnički dom Parlamenta BiH koji je konstituisan 1. decembra 2022. godine.

Zakoni se usvajaju u Zastupničkom, a potom u Domu naroda.

U Domu naroda BiH delegati imaju pravo prilikom glasanja i na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Vitalni nacionalni interes je mehanizam koji daje mogućnost klubovima Bošnjaka, Hrvata i Srba u tom tijelu, da svako pitanje proglase "štetnim" za narod kojeg predstavljaju, te da spriječe usvajanje zakona.

Završeno konstituisanje vlasti na nivou BiH

Konstituisanjem Doma naroda BiH završen je proces formiranja državne vlasti, nakon opštih izbora u BiH 2. oktobra 2022. godine, na kojim je glasalo blizu 51,5 posto birača.

Građani su direktno birali članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dva entitetska parlamenta, kao i zastupnike u deset kantonalnih skupština.

Novu parlamentarnu većinu čini koalicija od osam stranaka, koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP) BiH čiji lider je Nermin Nikšić, te dvije dosadašnje vladajuće stranke – Hrvatska demokratska zajednica BiH čiji je predsjednik Dragan Čović i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem čelu je Milorad Dodik.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG