Linkovi

Kongresmenka Wild: Predloženi zakon o BiH je korak naprijed


Kongresmenka Susan Wild
Kongresmenka Susan Wild

Nakon što su dvije američke kongresmenke predložile zakon koji poziva na odgovornost domaće i strane zvaničnike koji rade destabilizaciji BiH i kojim se traži provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, za Glas Amerike komentar je dala Susan Wild.

Njen odgovor prenosimo u cijelosti:

“Već dugo sam zabrinuta situacijom u Bosni i Hercegovini. Tokom 1990-ih vidjeli smo razarajući danak etničkih sukoba na Balkanu i imperativ je da se ne vraćamo u to vrijeme - osobito dok Rusija i drugi protivnici nastoje potaknuti podjele. Daytonski sporazum nije savršen, ali rješenje je graditi na napretku koji je postignut sporazumima, a ne stajati po strani i gledati kako se taj napredak uništava. Zato mi je drago što ovaj zakon izričito poziva vladu da provede presude Europskog suda za ljudska prava—uključujući uklanjanje vjerskih i etničkih uslova za obnašanje visokih političkih dužnosti. Ako bude usvojen i potpisan u zakon, ovaj zakon označit će ključni korak naprijed u očuvanju i jačanju teško stečenih uspjeha u regiji u demokraciji, miru i stabilnosti.”

Kongresmenka Ann Wagner, zamjenica člana Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma, i kongresmenka Susan Wild, koje su predstavile Zakon o pridržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije, kažu da će ovaj zakon poslati jasan signal pred oktobarske izbore u BiH.

U saopštenju, Wagner navodi kako ponašanje nekih zvaničnika u BiH koje opisuje „destabilizirajućim i antidemokratskim”, kao i „destruktivni utjecaj Rusije” prijete potkopavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i stabilnosti BiH.

„Uvođenjem sankcija za rješavanje političke krize i korupcije u BiH, ovaj prijedlog zakona jasno stavlja do znanja unutrašnjim i vanjskim lošim akterima da će snositi odgovornost za ugrožavanje mira i stabilnosti u zemlji”, kaže ona.

XS
SM
MD
LG