Linkovi

Kompanije otkazuju letove za Kijev


Avioni njemačke avio kompanije Lufthansa parkirani su na pisti na aerodromu u Frankfurtu, Njemačka, 4. maja 2020.
Avioni njemačke avio kompanije Lufthansa parkirani su na pisti na aerodromu u Frankfurtu, Njemačka, 4. maja 2020.

Air France, koji trenutno obavlja povratne letove iz Pariza za Kijev utorkom i nedjeljom, rekao je da je taj potez "mjera predostrožnosti" i da će kompanija "redovno procjenjivati situaciju".

Ukrajinski ministar infrastrukture rekao je u ponedjeljak da je oko 10 avio-kompanija prilagodilo svoje redovne letove za Ukrajinu zbog tenzija s Rusijom, ali je rekao da su njeni zračni koridori i dalje otvoreni i da su letovi prema toj istočnoevropskoj zemlji i dalje sigurni.

Njemačka Lufthansa saopštila je da od ponedjeljka zaustavlja letove za Ukrajinu, pridruživši se KLM-u koji je već obustavio letove.

Skandinavska aviokompanija SAS također je obustavila letove, dok je Air France odlučio otkazati svoje letove između Pariza i Kijeva u utorak kao "mjeru predostrožnosti" zbog rastućih tenzija između Rusije i Ukrajine.

"Trenutno otkazivanje letova brojnih stranih avio-kompanija diktira isključivo informacije o pogoršanju situacije, a ne stvarne promjene u sigurnosti", rekao je Oleksander Kubrakov na brifingu za novinare.

On nije imenovao aviokompanije i rekao je da "država radi na zamjeni otkazanih letova".

Kubrakov je rekao da je Ukraine International Airlines (UIA) već otvorio prodaju karata i povećao kapacitet aviona na dodatnim letovima od Kijeva do Minhena i Ženeve koje Lufthansa nije mogla da obavlja.

Sjedinjene Američke Države procjenjuju da je Rusija okupila do 190.000 vojnika oko Ukrajine, uključujući separatističke snage u regijama Donjeck i Lugansk na istoku te zemlje. Zapadne zemlje strahuju od invazije, koju Rusija negira.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG