Linkovi

Bivši Trumpov savjetnik optužen za nepoštovanje Kongresa


Arhiv - Bivši Trumpov savjetnik Peter Navarro (Foto: AP/Alex Brandon)
Arhiv - Bivši Trumpov savjetnik Peter Navarro (Foto: AP/Alex Brandon)

Bivši zvaničnik Bijele kuće Peter Navarro u petak je optužen za nepoštovanje Kongresa nakon šte se nije odazvao obaveznom pozivu odbora Predstavničkog doma koji istražuje napad na američki Capitol 6. januara, saopšteno je iz američkog Sekretarijata za pravosuđe.

Navarro je drugi savjetnik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa protiv kojeg je podignuta optužnica zbog odbijanja da sarađuje u istrazi smrtonosnih nemira. Bivši savetnik Bijele kuće Steve Bannon je optužen u novembru prošle godine i u toku je sudski proces.

Navarra je federalna velika porota optužila po dvije tačke - zato što se nije pojavio da svjedoči pred specijalnim odborom Predstavničkog doma i zato što nije dostavio tražena dokumenta.

Odbor koji istražuje upad u Kongres hiljada Trumpovih pristalica, koje su pokušale da spriječe potvrdu izborne pobjede Joea Bidena, saopštio je u da vjeruje da Navarro ima informacije relevantne za istragu.

Za svaku tačku optužbe za nepoštovanje Kongresa predviđena je kazna zatvora do godinu, kao i novčana kazna do 100.000 dolara.

Navarro, koji je bio Trumpov trgovinski savjetnik, podnio je tužbu u utorak protiv članova odbora, predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy Pelosi i federalnog tužioca u Washingtonu tvrdeći da je odbor nezakonit i da se zbog toga njegovi obavezujući pozivi ne mogu zakonski primijenjivati.

Bivši profesor ekonomije je među zvaničnicima Bijele kuće koji su promovisali Trumpove neosnovanje tvrdnje o izbornoj prevari, a u decembru 2020. godine je čak objavio izvještaj za koji je tvrdio da sadrži dokaze o navodnim zloupotrebama.

Odbor Predstavničkog doma razgovarao je sa više od 1.000 svjedoka o nemirima i planira da od naredne nedjelje održi niz javnih pretresa.

Na dan napada na Kongres preminule su četiri osobe, dok je jedan policajac koji se sukobio sa učesnicima nereda umro dan kasnije. Četiri policajaca izvršila su samoubistvo poslije nemira.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG