Linkovi

Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici: U memorijalnom centru ukopano 14 žrtava


Potočari: Prvi međunarodni dan sjećanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Potočari: Prvi međunarodni dan sjećanja

Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida, među kojima je jedan maloljetnik, ukopani su 11. jula u Potočarima, a nekoliko dana kasnije počet će i proces dodavanja naknadno pronađenih i identifikovanih kostiju ranije ukopanih Srebreničana.

Najmlađa žrtva ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u maju 2023. na području Sućeske.

Ukopani: Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine; Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine; Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine; Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine; Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine; Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine; Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine; Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine; Ibrahim (Muharem) Salkić, rođen 1935. godine; Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine; Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959. godine i Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine.

Prema podacima Instituta, traga se za još oko 800 žrtava s područja Srebrenice. Mnogi ostaci nalaze se u Tuzli i čekaju pristanak porodica da ih dodaju u mezarja.

U Memorijalnom centru do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, a oko 250 žrtava ukopano je van kompleksa, u mjesnim mezarjima, po odluci preživjelih članova porodica.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH (INO BiH) Emza Fazlić kazala je da su žrtve genocida koje su ukopane ili čekaju da budu sahranjene u Potočarima pronađene u ukupno 87 masovnih grobnica. U 44 slučaja se radi o primarnim masovnim grobnicama, a u 39 slučajeva su u pitanju sekundarne grobnice.

Nerijetko su posmrtni ostaci jedne osobe pronađeni u dvije ili više grobnica, što svjedoči o namjeri počinitelja da njihovim premještanjem s jedne lokacije na drugu prikriju zločin.

Presudama međunarodnih i domaćih sudova utvrđeno je da je u Srebrenici u julu 1995. godine – tokom počinjenja genocida – ubijeno više od 7.000, pretežno muškaraca i dječaka, a prognano više od 40.000 žena, djece i staraca.

Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da posebno poštovanje treba iskazati majkama Srebrenice, "čija hrabrost i borba za istinu i pravdu službu kao inspiracija svima".

"Stojeći u Potočarima, razmišljam i o strašnim zločinima protiv čovječnosti koji su ovdje počinjeni u kojima je ubijeno oko 8.000 nevinih ljudi, i o snazi i hrabrosti ljudi koji neumorno rade kako bi svijet – svi mi i buduće generacije – znali istinu o tome šta se dogodilo u i oko Srebrenice 1995. godine", kazao je ambasador SAD u BiH Michael Murphy.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt rekao je da je imperativ društva da odbaci bilo kakve pokušaja minimiziranja težine i razmjera genocida u Srebrenici.

Schmidt je upozorio i na praksu veličanja ratnih zločinaca, kako je kazao, najviše u istočnom dijelu Republike Srpske.

"Veličanje ratnih zločinaca je uvreda, ako ne i prijetnja za žrtve, a predstavlja i kršenje Krivičnog zakona BiH“, poručio je Schmidt na komemoraciji u Potočarima.

"Na prvi Međunarodni dan razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. odajemo počast žrtvama i solidarni smo sa preživjelima", stoji na X nalogu Ujedinjenih Nacija.

"Neka sjećanje na Srebrenicu ojača našu kolektivnu odlučnost da izgradimo svijet oslobođen od pošasti genocida, gdje prevladavaju pravda i mir. Moramo se boriti protiv podjela i netolerancije, zalagati se za ljudska prava i promovirati međusobno razumijevanje i pomirenje", objavio je Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija António Guterres.

"Zato je najveća odgovornost upravo na nama koji živimo na ovim prostorima da pokažemo i sebi i svijetu da smo spremni i sposobni da ponesemo odgovornost i priznamo tragične greške iz nedavne prošlosti", napisao je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić izjavila je da je genocid u Srebrenici jedno od najmračnijih poglavlja u historiji evropskog kontinenta.

"Iako se ovaj zločin ne može poništiti, možemo izvući pouke iz onoga što se dogodilo i primijeniti te lekcije, tako da se takvi užasni zločini i ljudska patnja nikada ne ponove. Ovo znači priznavanje činjenica. Nema mjesta poricanju, istorijskom revizionizmu ili veličanju osuđenih ratnih zločinaca. Gledajući u budućnost, moramo aktivno prihvatiti jednakost, raznolikost i međusobno poštovanje", kazala je Pejčinović Burić.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan poručio je, obraćajući se prisutnima u Potočarima videoporukom, da cijeli svijet prolazi kroz ispit ljudskosti i iskrenosti.

"S poštovanjem i milošću sjećamo se naših braće i sestara Bošnjaka koji su stradali u genocidu u Srebrenici prije 29 godina. Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici", piše Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

  Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

 • 16x9 Image

  DETEKTOR .BA

  Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG