Linkovi

Dan žalosti u entitetu Federacija BiH povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici


Srebrenica
Srebrenica

U bh.entitetu Federacija BiH u četvrtak, 11. jula je Dan žalosti zbog obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, odlukom entitetske Vlade. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici dva dana ranije nije postiglo saglasnost da na cijeloj teritoriji države bude dan žalosti.

Svake godine ovakav zahtjev se nađe pred Vijećem ministara BiH, ali godinama nije bilo konsenzusa za donošenje takve odluke. Protiv su glasali ministri iz entiteta RS, odnosno zamjenik predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda bez koga se nijedna odluka ne može staviti na dnevni red sjednice.

Posljednji put je odluka o proglašenju 11. jula danom žalosti u cijeloj BiH usvojena 2019. godine.

Na dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima. Medijske kuće su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje. Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija.

Kolektivna dženaza u Potočarima

Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida u Srebrenici, koji je počinjen 1995. godine, spremno je za ukop na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Potočari.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je sedamnaestogodišnji Beriz Mujić koji je ubijen u julu 1995. godine u Bratuncu. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u maju 2023. godine na području Opštine Srebrenica.

Najstarija žrtva koja će 11. jula biti ukopana u Potočarima je šezdesetosmogodišnji Hamed Salić, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u Žepi, u maju 2014. godine.

Broj žrtava nije konačan. U Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 11 žrtava genocida koje su do sada identifikovane, ali porodice još nisu dale saglasnost za njihov ukop, uglavnom, zbog nekompletnosti tijela ovih žrtava.

U Srebrenici i okolnim mjestima su u julu 1995. godine snage Vojske Republike Srpske (VRS) ubile više od 8.300 Bošnjaka.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.752 žrtava genocida.

U Njujorku komemoracija povodom Međunarodnog sjećanja na genocid
U Ujedinjenim nacijama u Njujorku će u 17 sati po srednjeevropskom vremenu biti održana komemoracija povodom Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je u maju Rezoluciju kojom je 11. jul proglašen Međunarodnim danom promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici.

Rezolucijom se, pored ostalog, osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca što je zabranjeno i Krivičnim zakonom BiH.

Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.

Među njima su i bivši predsjednik RS Radovan Karadžić i komandant bivše VRS Ratko Mladić, koji su u Hagu pravosnažno osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.

Međunarodni sud pravde u Hagu donio je 2007. godine presudu u kojoj se konstatira da je jula 1995. godine u Srebrenici, koja je tada bila zaštićena zona UN, Vojska Republike Srpske (VRS) počinila genocid.

Isti sud je Srbiju proglasio krivom za nesprječavanje genocida i da je prekršila obavezu kažnjavanja počinilaca genocida.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG