Linkovi

New York: Izložba o srebreničkom genocidu u sjedištu UN-a


Izložba je otvorena 2. jula
Izložba je otvorena 2. jula

U sjedištu Ujedinjenih nacija(UN) u New Yorku, u utorak, 2. jula je otvorena izložba o genocidu u Srebrenici, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Izložba uključuje artefakte, fotografije i video svjedočanstva preživjelih.

"Ogroman trud i posvećenost uložen je da ova izložba postane stvarnost i izuzetno smo ponosni na naš tim koji je neumorno radio na ovom projektu. Iskreno zahvaljujemo Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine pri UN-u na podršci i pomoći u omogućavanju ovog značajnog događaja", navedeno je u objavi Memorijalnog centra Srebrenica na društvenoj mreži X.

Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida u Srebrenici, koji je počinjen 1995. godine, spremno je za ukop na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Potočari.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je sedamnaestogodišnji Beriz Mujić koji je ubijen u julu 1995. godine u Bratuncu. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u maju 2023. godine na području Opštine Srebrenica.

Najstarija žrtva koja će 11. jula biti ukopana u Potočarima je šezdesetosmogodišnji Hamed Salić, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u Žepi, u maju 2014. godine.

Broj žrtava nije konačan. U Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 11 žrtava genocida koje su do sada identifikovane, ali porodice još nisu dale saglasnost za njihov ukop, uglavnom, zbog nekompletnosti tijela ovih žrtava.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.752 žrtava genocida.

Završene su i sve pripreme za organizovanje trodnevnog "Marša mira" od Nezuka do Memorijalnog centra Potočari, dužine stotinjak kilometara.

Trasa će i ove godine biti ista i do sada je prijavljeno više od 2.000 učesnika.

Ovim putem, 1995. godine, između 12 i 15 hiljada ljudi krenulo je na 100 kilometara dug put kroz šume i neprijateljske linije ka slobodnoj teritoriji u okolini Tuzle.

Ubijeno je više od 8.000 ljudi, a za više od 1.000 se još traga.

Nakon kolektivne dženaze u Potočarima, 15. jula, započeće proces reeskhumacije, te će se ove godine reekshumirati posmrtni ostaci 78 žrtava.

Njima će se dodati njihovi posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni i identifikovani.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG