Linkovi

Američki ambasador u BiH: Poruka političarima da prihvate istinu o Srebrenici


Murphy u Srebrenici: Važno da svi prihvatimo istinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:27 0:00

Murphy u Srebrenici: Važno da svi prihvatimo istinu

Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida iz 1995. će biti sahranjeni 11. jula u Memorijalnom centru.

"Izuzetno je važno da svi prihvatimo istinu o onome što se desilo ovdje i da ukazujemo čast žrtvama u vrijeme kada se dešava poricanje genocida i kada je ono sve češće i u sve ružnijim oblicima", poručio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, koji se nekadašnjoj Fabrici akumulatora u Potočarima 10. jula poklonio žrtvama srebreničkog genocida.

Posmrtni ostaci njih 14 će biti sahranjeni 11. jula u Memorijalnom centru.

"SAD danas stoje uz žrtve i njihove porodice i ukazujemo im počast danas i zauvijek. Poruka ide svim političarima u BiH i globalno, a to je da svi moramo priznati i prihvatiti istinu o onome što se dogodilo na području Srebrenice, moramo podučavati o tome buduće generacije, iskazivati počast žrtvama i podržati one koji rade na pronalasku posmrtnih ostataka nestalih", rekao je Murphy, prenosi Fena.

Žrtvama je počast odao i visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt.

"Veoma je dirljivo biti ovdje danas. Ako neko sumnja kakva budućnost mora da bude ovdje, a to govorim i posebno nekima u Banjoj Luci, pozvao bih ih samo da dođu ovamo, da šutimo, razmišljamo, tugujemo i odemo sa ovog mjesta sa jakom opredijeljenošću s porukom 'nikada više' i da daju sve od sebe da imamo mirnu i zajedničku budućnost na ovim prostorima, u Srebrenici, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini", poručio je Schmidt, prenosi agencija Fena.

U Srebrenici i okolnim mjestima, u julu 1995. godine snage Vojske Republike Srpske (VRS) ubile su više od 8.300 Bošnjaka.

Međunarodni sud pravde u Hagu je presudom iz 2007. godine taj zločin okarakterisao kao genocid. U to vrijeme je Srebrenica bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija (UN).

Isti sud je Srbiju proglasio krivom za nesprječavanje genocida, te kršenje obaveze da kazni njegove počinioce.

Do danas je pred različitim sudovima za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), osuđen je u Hagu pravomoćno na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Na doživotnu kaznu na istom sudu za genocid je osuđen i glavni komandant VRS-a, Ratko Mladić.

Osuđeni su i Ljubiša Beara, bivši načelnik za sigurnost Glavnog štaba (GŠ) VRS, Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove GŠ VRS-a, te Vujadin Popović, načelnik sigurnosti Drinskog korpusa VRS-a.

Generalna skupština UN-a je u maju ove godine usvojila Rezoluciju, kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Rezolucijom se, pored ostalog, osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, što je zabranjeno i Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG