Linkovi

"To je refleks": Vojni veteran pomogao da se razoruža napadač u Koloradu


Građani odaju poštu žrtvama masakra u gej klubu u Kolorado Springsu (Foto: AP/Jack Dempsey)
Građani odaju poštu žrtvama masakra u gej klubu u Kolorado Springsu (Foto: AP/Jack Dempsey)

Kada je vojni veteran Rič Fijero shvatio da je napadač otvorio vatru u klubu gdje je bio sa porodicom i prijateljima, odmah su mu proradili instinkti iz vremena vojne obuke.

Prvo je kleknuo da bi izbjegao da bude pogođen a zatim je krenuo da razoruža napadača.

"To je refleks. Idete gdje se puca. Zaustavite akciju. Zaustavite aktivnost. Ne dopustite da bilo ko bude povrijeđen. Pokušao sam da sve vratim", rekao je Fijero u ponedeljak ispred svog doma.

Fijero je jedan od dvoje ljudi kojima policija pripisuje zasluge za spasavanje života. Uspjeli su da savladaju 22-godišnjeg napadača naoružanog sa više komada oružja - uključujući i poluautomatsku pušku - koji je otvorio vatru protekle subote veče u Klubu Q, poznatom mjestu okupljanja pripadnika LGBTQ zajednice u Kolorado Springsu. Pet osoba je ubijeno, a najmanje 17 povrijeđeno.

Fijero je u klubu, sa kćerkom Kesi, njenim momkom i nekoliko drugih prijatelja, gledao drag šou i slavio rođendan. Kaže da je to bila jedna od najzabavnijih noći. To se iznenada promijenilo kad je odjeknula pucnjava u kojoj je ubijen Kesin momak, Rejmond Grin Vens.

Dok je pričao sa novinarima u ponedeljak, Fijero se zaplakao kada se prisjetio kako se Rejmond smijao i plesao prije pucnjave. Kada je napadač otvorio vatru, Fijero je gurnuo svog prijatelja na zemlju, prije nego što je i sam pao.

Sa poda je vidio pancir napadača i kako okupljeni bježe na terasu. Približio se napadaču, zgrabio ga za pancir i oborio na zemlju, dok je vikao na još jednog posjetioca kluba, Tomasa Džejmsa, da skloni napadačevu pušku.

Dok su ga Fijero i Džejms udarali, napadač je pokušao da zgrabi pištolj. Međutim, Fijero mu je oteo oružje i njime počeo da udara napadača.

"Pokušao sam da ga dokrajčim, priča Fijero.

Kada je pored Fijera protrčao jedan od izvođača drag šoua, veteran mu je rekao da udari napadača. Izvođač je poslušao i napadača udario štiklom u lice.

"Volim ih", kaže Fijero za pripadnike LGBTQ zajednice u gradu.

Vojni veteran tri putao je išao u Irak i jednom u fvganistan i kaže da se borio protiv nasilja, te da se zbog toga i prijavio da ide u vojsku.

"Niko u tom klubu nije to tražio", ističe Fijero, uz poruku da svi "će sada morati da žive sa tim".

Fijero i Džejms su držali napadača dok nekoliko minuta kasnije nije stigla policija. Fijero je nakratko bio u lisicama, u policijskom automobilu, dok su pripadnici organa za sprovođenje zakona pokušavali da smire haotičnu situaciju.

Šef policije Kolorado Springsa Edrijan Vaskez rekao je u ponedeljak da je Fijero bio hrabar.

"Nikada nisam upoznao osobu koja je bila toliko hrabra, a toliko skromna u pogledu svojih poteza. Jednostavno mi je rekao da je pokušavao da zaštiti svoju porodicu", rekao je Vaskez.

Kada su ga pitali o herojstvu, Fijero je odgovorio: "Ja sam samo čovjek iz San Dijega". Osumnjičeni je suočen sa optužbama za ubistvo i zločin iz mržnje.

Iako je svojim akcijama spasio živote, Fijero kaže da su žrtve - među kojima je i momak njegove kćerke - tragedija, i lična i za širu zajednicu.

"Nisam mogao da spasem pet osoba. I jedna mi je bila kao član porodice", rekao je Fijero, koji je i sam povrijeđen. Kaže da se ne sjeća da li je napadač nešto rekao, dok je pokušavao da ga savlada, ali već razmišlja o njihovom narednom susretu.

"Vidjeću ga u sudu. I on će vidjeti ko ga je savladao", zaključuje Fijero.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG