Linkovi

Napadača iz Kolorada čekaju optužbe za ubistvo i zločine iz mržnje


Stanovnici Kolorado Springsa polažu cvijeće na mjestu napada (Foto: AP/Geneva Heffernan)
Stanovnici Kolorado Springsa polažu cvijeće na mjestu napada (Foto: AP/Geneva Heffernan)

Pet osoba je ubijeno, a 25 je ranjeno kada je napadač u subotu uveče upao u gej klub Q u Kolorado Springsu i počeo nasumice da puca. Prema navodima svjedoka, napadaču su se suprotstavili vlasnici lokala. Uhapšen je i suočen sa optužama za ubistvo i zločine iz mržnje.

Napadač je identifikovan kao 22-godišnji Anderson Li Oldrič, i rečeno je da je pucao iz poluautomatske puške AR-15, a kod njega su pronađeni i pištolj i dodatna municija.

Pošto je upao u klub i počeo da puca, suprostavilo mu se najmanje dvoje ljudi, i tako je spriječeno veće krvoproliće, saopštila je policija.

Policija u blizini gej kluba Kju u Kolorado Springsu
Policija u blizini gej kluba Kju u Kolorado Springsu

Optužbe su preliminarne i tužioci su ih još nisu podnijeli sudu. Da bi se podigla optužnica za zločine iz mržnje potrebno je dokazati da je napadača motivisalo protivljenje seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu žrtava, prenosi agencija AP.

Gradonačelnik Kolorado Springsa Džon Saters izjavjo je za New York Times da je jedan od vlasnika kluba savladao napadača i držao ga na zemlji dok policija nije stigla, nekoliko minuta iza ponoći. Saters je ocijenio da sve ukazuje na zločin iz mržnje.

Predsjednik SAD Joe Biden podsetio je da su LGBTQ osobe u Americi proteklih godina žrtve nasilja iz mržnje.

Strah među pripadnicima LGBTQ zajednice u SAD je povećan u proteklim mjesecima, zbog velike polarizacije u društvu i niza prijetnji i incidenata usmjerenih ka toj populaciji proteklih mjeseci.

Građani su ostavljali cveće na mestu masakra, ispred kluba Kju
Građani su ostavljali cveće na mestu masakra, ispred kluba Kju

"Prečesto viđamo taj američki toksični miks mržnje prema drugačijem i apsurdno lakog pristupa vatrenom oružju", kaže Kevin Dženings iz organizacije za zaštitu gej prava Lambda legal.

Država Kolorado ima mračnu istoriju nasilja počinjenog vatrenim oružjem: masovno ubistvo u srednjoj školi Columbine 1999, zatim masakr u bioskopu kod Denvera 2012, masovno ubistvo u supermarketu 2021. godine.

U Kolorado Springsu takođe se dogodilo masovno ubistvo 2015. godine, kada je protivnik abortusa ubio troje ljudi i ranio devetoro, u prostorijama organizacije za zaštitu abortusa Planned Parenthood.

Pucnjava u klubu Q podsjetila je na masovno ubistvo u gej klubu Puls 2016. godine u Orlandu, kada je ubijeno 49 osoba.

Ignorisani zakoni?

Godinu i po prije nego što je uhapšen za pucnjavu, Anderson Li Oldrič je navodno prijetio svojoj majci bombom, zbog čega su tada susjedi morali da se evakuišu dok ga policijske snage nisu natjerale da se preda.

Uprkos tome, nema javno dostupnih informacija da su tužioci podnijeli tužbu protiv Oldriča zbog otmice i prijetnji ili da su policija ili članovi porodice pokušali da se pozovu na zakon Kolorada koji organima za sprovođenje zakona omogućava da oduzmu oružje i municiju ljudima za koje se vjeruje da su opasni po sebe i druge.

Aktivisti za kontrolu oružja kažu da je Oldričeva prijetnja iz juna 2021. godine primjer ignorisanja tog zakona sa potencijalno smrtnonosnim posljedicama.

Mada nije jasno da li je sprovođenje tog zakona moglo da spriječi napad u Kolorado Springsu - odluka o zapljeni oružja može da bude na snazi samo 14 dana i da je sudija produžava na šestomjesečni period - aktivisti kažu da je mogla barem da uspori Oldriča ili da usmjeri pažnju policije na njega.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG