Linkovi

BiH

Koalicija "Pod lupom": Otvaranje biračkih mjesta proteklo bez krupnih problema ali sa brojnim tehničkim poteškoćama


Foto AP
Foto AP

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'', koja provodi građansko, nestranačko posmatranje Općih izbora 2018 u BiH danas na terenu ima oko 3600 posmatrača/ice na 70% biračkih mjesta i 62 mobilna tima te posmatrače u 143 lokalne izborne komisije (od 18 h) koji zajedno prate tok izbornog dana. Saopštenje se odnosi odnosi na situaciju na biračkim mjestima do 08:00 h.

Izborni dan je na većini biračkih mjesta započeo bez većih nepravilnosti ali sa brojnim tehničkim nedostacima.

Velika većina posmatrača Pod lupom nesmetano je pristupila biračkim mjestima, dok je nekoliko desetaka biračkih odbora odbilo registrovati posmatrače/ice Koalicije zbog neadekvatne komunikacije s lokalnim izbornim komisijama. Ukupno do 08:00 sati zabilježeno je 66 kritičnih situacijama od kojih se 45 odnosi na zabranu ulaska posmatrača na biračka mjestima i udaljavanje sa biračkih mjesta nastalih zbog nedostatka komunikacije između različitiha nivoa izborne administracije. Glasanje je prekinuto na jednom biračkom mjestu u Doboju 038B039A zbog već popunjenih glasačkih listića.

Pripreme za otvaranje biračkih mjesta uglavnom su izvršene u skladu sa propisima. Na 82% biračkih mjesta svi članovi biračkih odbora su bili prisutni na biračkom mjestu.

Na 2% biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani a na 6 % biračkih mjesta primijećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala. U izolovanim slučajevima na biračkim mjestima, glasačka kutija nije pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Ukupno 72 % biračkih mjesta otvoreno je u 7:00 h, između 7:00 – 7:15 otvoreno je 23% biračkih mjesta, a između 7:15- 8.00 h otvoreno je 5% biračkih mjesta. U izolovanim slučajevima biračka mjesta su otvorena nakon 8 sati i nije adekvatno osigurana tajnost glasanja.

Na 21% biračkih mjesta nije istaknuta lista sa imenima i prezimenima članova/ica biračkih odbora sa pripadnošću političkom subjektu. Podsjećamo da je ovo preporuka Koalicije ''Pod lupom'' koju je usvojila Centralna izborna komisija te da je ista obaveza svih biračkih odbora.

Prva konferencija za medije bit će održana u 11:00 sati kada će Koalicija pružiti informacije o toku izbornog dana do 10:00 sati nakon koje će biti objavljeno i saopštenje za javnost.

Pozivamo građane i građanke BiH da sve uočene izborne nepravilnosti prijave Koaliciji na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org.

XS
SM
MD
LG