Linkovi

289 pozicija u deset kantonalnih skupština entiteta Federacija BiH


Građani Bosne i Hercegovine, u nedjelju, 7. oktobra će osmi put na općim izborima u historiji BiH imati priliku glasati te tako, između ostalih izabrati i predstavnike za Skupštine kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U Unsko-sanskom kantonu (254.483 glasača) bira se 30 zastupnika, a sastoji se od gradova i općina: Velika Kladuša, Cazin, Bihać, Bosanska Krupa, Bužim, Bosanski Petrovac, Sanski Most i Ključ.

U Posavskom kantonu (40.073 glasača) bira se 21 kantonalni zastupnik, a izbornu jedinicu čine: Odžak, Domaljevac-Šamac i Orašje.

Tuzlanski kanton (429.702 glasača) imat će 35 zastupnika, a čine ga: Gradačac, Doboj Istok, Gračanica, Lukavac, Srebrenik, Tuzla, Čelić, Teočak, Banovići, Živinice, Kalesija, Sapna i Kladanj.

U Zeničko-dobojskom kantonu (329.356 glasača) bira se 35 zastupnika, a kanton čine: Doboj-jug, Tešanj, Maglaj, Žepče, Zavidovići, Zenica, Kakanj, Vareš, Olovo, Visoko, Breza i Usora.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde (23.496 glasača) bira 25 zastupnika u Skupštini Kantona, a općine i gradovi koji ga čine su: Pale (FBiH), Foča (FBiH) i Goražde.

U Srednjobosanskom kantonu (225.865 glasača) birat će se 30 zastupnika, a čine ga: Jajce, Dobretići, Donji Vakuf, Travnik, Bugojno, Gornji Vakuf-Uskoplje, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Fojnica, Kiseljak i Kreševo.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (195.546 glasača) bira se 30 mandatskih mjesta, a sastoji se od: Prozor-Rame, Jablanice, Konjica, Grada Mostara, Čitluka, Čapljine, Neuma, Stoca i Općine Ravno.

Zapadnohercegovački kanton (72.875 glasača) ove godine bira 23 zastupnika, a čine ga: Posušje, Grude, Široki Brijeg i Ljubuški.

U Sarajevskom kantonu (417.637 glasača) birat će se 35 zastupnika, a općine koje ga čine su: Ilijaš, Hadžići, Ilidža, Novi Grad Sarajevo, Vogošća, Centar Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Novo Sarajevo i Trnovo (FBiH).

U Kantonu 10 (64.954 glasača) birat će se 25 zastupnika u skupštini, a kanton čine: Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Livno, Kupres (FBiH) i Tomislavgrad.

Ukupan broj glasača u deset kantona je 2.092.336.

Zastupnici u Skupštini kantona imaju mandat četiri godine. Svaki birač ima pravo glasati za bilo koju od registriranih stranki. Prije svakih izbora, svaka registrirana stranka objavljuje izbornu listu kandidata.

Kantonalni zastupnici se biraju s vrha liste te stranke prema broju dobivenih glasova. Zamjene za zastupnike vrše se od osoba koje slijede na ostatku liste, a svaki birač može biti biran za kantonalnog zastupnika.

U skupštinama 10 kantona Federacije BiH ukupno je 289 zastupnika.

Posebno je interesantno da je rad dosadašnjim kantonalnih vlada obilježilo i nekoliko smjena pa je tako u februaru ove godine Skupština Tuzlanskog kantona na vanrednoj sjednici izglasala nepovjerenje Vladi Tuzlanskog kantona na čijem čelu se nalazio premijer Bego Gutić iz SDA. Za novog premijera imenovan je Jakub Suljkanović.

Mjesec dana nakon toga, previranja i u Skupštini Kantona Sarajevo koja je u martu izglasala nepovjerenje Vladi i dotadašnjem premijeru Elmedinu Konakoviću. Za novog premijera imenovan je Adem Zolj.

Unsko-sanski kanton je apsolutni rekorder u BiH kada je riječ o smjenama i imenovanjima novih ministara u vladi. Tako je u aprilu prošle godine Vlada Unsko-sanskog kantona doživjela svoju četvrtu rekonstrukciju i peti sastav od parlamentarnih izbora 2014. godine. Tada su smijenjena, odnosno imenovana tri ministra u aktuelnom sazivu Vlade Huseina Rošića (SDA). Krajem januara 2017. godine je također smijenjeno pet stranačkih ministara u Vladi USK (SDA-SBB), a imenovano pet novih.

XS
SM
MD
LG