Linkovi

Koalicija 'Pod lupom': Izbori 2018. djelimično neregularni


Izbori BiH, FOTO: AP
Izbori BiH, FOTO: AP

Izbori provedeni u Bosni i Hercegovini oktobra 2018. godine ocijenjeni su kao djelimično neregularni od Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", saopštava Fena.

Članovi organizacije kao i predstavnici međunarodne zajednice naglašavaju da odgovarajućim izmjenama Izbornog zakona BiH treba vratiti građanima povjerenje u izborni proces.

Finalni izvještaj koalicije "Pod lupom", sačinjen na osnovu posmatračke uloge njenih članova na oktobarskim Općim izborima, predstavljen je danas na centralnoj konferenciji o temi "Kako dostići međunarodne standarde i spriječiti izborne prevare?".

Direktor programa Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović, pozivajući se na izvještaj, rekao je da su posmatrači ove asocijacije zabilježili rekordan broj izbornih nepravilnosti od 2014. godine, od kada Koalicija posmatra izbore.

"Stiče se utisak da političke stranke u ovoj državi rade što god žele i da za njih zakoni ne važe kao za ostale građane. Ovo je omogućeno tromošću izborne administracije i istražnih organa u otklanjanju i procesuiranju izbornih nepravilnosti," detalj je iz sažetka izvještaja.

Od više registriranih izbornih nepravilnosti, kao što su nedozvoljeni pristisci na birače, kupovina glasova, zloupotreba javnih resursa u svrhu kampanje, neažurirani birački spiskovi u pojedinim općinama, nezakonita trgovina mjestima u biračkim odborima, u izvještaju je naglašeno da posebno zabrinjava masovna pojava zloupotrebe ličnih podataka građana u svrhu prijava za glasanje putem pošte, bez njihovog znanja.

Zabilježeno je više stotina ovakvih slučajeva koje je Centralna izborna komisija BiH proslijedila nadležnom tužilaštvu.

Uoči današnje konferencije na kojoj je izvještaj predstavljen učesnicima, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson novinarima je izjavio da je glas svakog građanina osnovni element demokratije i da je u cilju fer i demokratskih izbora, kranje vrijeme da politički lideri u BiH ispoštuju presude Evropskog suda za ljudska prava, preporuke OSCE-a, Vijeća Evrope i Koalicije "Pod lupom".

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država imala je oko stotinu posmatrača u 40 gradova i drugih mjesta u BiH u vrijeme oktobarskih izbora. Veliki broj prijavljenih neregularnosti pokazuje značaj Koalicije "Pod lupom", naglasio je Nelson i dodao da bi reforme u cilju jačanja transparentnosti i odgovornosti pomogle građanima Bosne i Hercegovine.

Po riječima ambasadora Brucea Bertona, šefa Misije OSCE-a u BiH, izbori u BiH imaju još dosta nedostataka: nije osigurana jednakost svakog glasa, upitna je tačnost i potpunost centralnog biračkog spiska, javlja se veliki broj nevažećih glasačkh listića, a tajnost glasanja nije zagarantovana.

Osim toga, po Bertonovim riječima, mediji nisu nepristrasni tokom kampanje.

Amandmani na Izborni zakon BiH, zaključuje Berton, moraju biti kompletirani, što implicira da postizborna vlast mora biti oformljena što prije te oživljena odgovarajuća radna grupa, riječju - treba učiniti sve da ti amandmani na izborno zakonodavstvo zažive.

I Evropska unija je za unapređanje izbornog procesa u BiH, ustvrdila je novinarima šefica Političkog odjela u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini Elisabet Tomasinec.

Osim u izborni proces, građani treba da imaju povjerenje u izabrane dužnosnike, kazala je ona podsjetivši da je Evropska unija izdvojila 1,5 miliona eura za djelatnosti Koalicije "Pod lupom" u trogodišnjem odnosno četvorogodišnjem periodu budući da je njena glavna funkcija nadzor nad izbornim procesom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG