Linkovi

Koalicija „Pod lupom”: 399 kritičnih situacija na izborni dan


Koalicija „Pod lupom“ je na izborni dan imala oko 3.800 građanskih nestranačkih posmatrača izbora na oko 3.450 biračkih mjesta.
Koalicija „Pod lupom“ je na izborni dan imala oko 3.800 građanskih nestranačkih posmatrača izbora na oko 3.450 biračkih mjesta.

Ukupno je zabilježeno 399 kritičnih situacija pod kojim terminom podrazumijevamo kršenja procedura i izbornih pravila, tehničke greške u radu izborne administracije na svim nivoima ili incidente na biračkim mjestima, navodi se u saopštenju.

U saradnji sa izbornom administracijom, u toku izbornog dana i noći uspješno je riješeno 267 kritičnih situacija (67% zabilježenih slučajeva).

Najviše zabilježenih slučajeva odnosi se na zabranu posmatranja (88), nepravilnosti pri glasanju (76), nasilje ili ugroženost sigurnosti posmatrača (17), sumnje na tzv. bugarski voz (14), te ostale vrste nepravilnosti.

Građani su prijavili 215 nepravilnosti. Najveći broj se odnosi na podmićivanje birača i kupovinu glasova, te kršenje izborne šutnje.

Na 3,2% biračkih mjesta uložene su primjedbe i prigovori od strane posmatrača/ica Koalicije i drugih posmatrača/ica političkih subjekata koje se odnose na proces utvrđivanja rezultata glasanja.

Naloženo je ulaganje više od 100 primjedbi Koalicije ‘’Pod lupom’’ u zapisnike o radu biračkih odbora, za koje se Koalicija nada da će biti ozbiljno razmotrene

Opširnije možete pročitati ovdje.

XS
SM
MD
LG