Linkovi

STATE DEPARTMENT: Zabrinuti smo izbornim procesom u BiH


Sjedinjene Države pohvalile su građane Bosne i Hercegovine za njihovo učešće na opštim izborima 7. oktobra i izrazile zabrinutost nedostacima u izbornom procesu.

"Naše dvije zemlje održavaju trajno prijateljstvo i mi smo ostali posvećeni cilju stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju State Departmenta izadatom povodom izbora u BiH.

Sjedinjene Države dijele zabrinutost zbog izbornog procesa, kao što su izrazili misija OSCE-a za posmatranje izbora, međunarodni posmatrački timovi i lokalne NVO.

Ovo uključuje zabrinutost u pogledu tačnosti rokova za registraciju birača, nepristrasnost posmatrača izbora, jednak pristup medijima i zloupotrebu javnih sredstava.

Takva zabrinutost je u suprotnosti sa izjavom bosanskih vlasti o potpunosti pravednim i transparentnim izborima i podstičemo bosanske institucije da riješe nedostatke koje su zapazili posmatrači OSCE-a.

Očekujemo da sve zainteresovane strane i građani nastave sistem popravljati putem utvrđenih zakonskih kanala, a mi ohrabrujemo sve političke lidere da budu veličanstveni u pobjedi i milostivi u porazu.
Sjedinjene Države ostaje posvećene partnerstvu sa građanima i vladom Bosne i Hercegovine na radu na sveobuhvatnim izbornim, političkim, društvenim i ekonomskim reformama, navodi se u poruci iz State Departmenta.
XS
SM
MD
LG