Linkovi

Kineski ministar vanjskih poslova signalizira dublje veze s Rusijom 2023.


Ruski i kineski ministri vanjskih poslova, Sergej Lavrov i Wang Yi
Ruski i kineski ministri vanjskih poslova, Sergej Lavrov i Wang Yi

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi branio je u nedjelju stav svoje zemlje o ratu u Ukrajini i nagovijestio da će Kina produbiti veze s Rusijom u narednoj godini.

Wang je, putem video zapisa na konferenciji u kineskoj prijestolnici, također okrivio Ameriku za pogoršanje odnosa između dvije najveće svjetske ekonomije, rekavši da je Kina "odlučno odbacila pogrešnu politiku Sjedinjenih Država prema Kini".

Kina se suprotstavila pritisku Zapada na trgovinu, tehnologiju, ljudska prava i svoja polaganja prava na široki dio zapadnog Pacifika, optužujući SAD za maltretiranje. Kinesko odbijanje da osudi invaziju na Ukrajinu i pridruži se drugima u uvođenju sankcija Rusiji dodatno je pokvarilo veze i podstaklo podjelu u nastajanju s većim dijelom Evrope.

Wang je rekao da će Kina "produbiti strateško međusobno povjerenje i obostrano korisnu saradnju" sa Rusijom. Ratni brodovi dvije zemlje održali su prošle sedmice zajedničke vojne vježbe u Istočnom kineskom moru.

"Što se tiče ukrajinske krize, dosljedno smo podržavali temeljne principe objektivnosti i nepristrasnosti, bez favoriziranja jedne ili druge strane, ili dolivanja ulja na vatru, a još manje tražeći sebične koristi od situacije", rekao je Wang.

Iako je Kina našla zajednički jezik sa Rusijom jer su obje pod pritiskom Zapada, njena ekonomska budućnost ostaje vezana za američko i europsko tržište i tehnologiju. Lider Xi Jinping gura kinesku industriju da postane samodostatnija, ali Wang je priznao da je iskustvo pokazalo "da Kina i Sjedinjene Države ne mogu razdvojiti ili prekinuti lance opskrbe".

On je rekao da će Kina nastojati da vrati odnose sa SAD-om na pravi kurs, rekavši da su pali jer su "Sjedinjene Države tvrdoglavo nastavile da vide Kinu kao svog primarnog konkurenta i da se upuštaju u očiglednu blokadu, potiskivanje i provokacije protiv Kine".

Wang i američki državni sekretar Antony Blinken razgovarali su telefonom krajem prošle sedmice. State Department je saopštio da je Blinken razgovarao o potrebi odgovornog upravljanja odnosima između SAD-a i Kine i izrazio zabrinutost zbog ruskog rata protiv Ukrajine i prijetnji koje on predstavlja za globalnu sigurnost i ekonomsku stabilnost.

Wang je optužio SAD za "unilateralno maltretiranje" i rekao da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u rješavanju ukrajinske krize na svoj način, navodi se u saopćenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG