Linkovi

Kirby: Sjedinjene Države su ujedinile svjetsku pozornicu


John Kirby, koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost
John Kirby, koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost

Novinar Glasa Amerik  Mihail Komadovski razgovarao je s Johnom Kirbyjem, koordinatorom za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost .

VOA: Počnimo sa Ukrajinom - nedavno smo čuli više izvještaja o eksplozijama i navodnim napadima dronovima u Ruskoj Federaciji. U jednom od svojih intervjua rekli ste sljedeće, da vas citiram. „Ne ohrabrujemo niti omogućavamo ukrajinske operacije unutar Rusije. Pokušavamo osigurati da Ukrajinci mogu braniti svoju teritoriju i povratiti svoje tlo u Ukrajini." Sa vaše tačke gledišta, da li je moguće dobiti rat bez ciljanja vojne infrastrukture unutar Rusije koja se aktivno koristi za napad na ukrajinske civile?

Kirby: Trebamo pustiti Ukrajince, posebno predsjednika Zelenskog kao vrhovnog komandanta, da definiraju koje su njegove namjere, koji su mu konkretni ciljevi. Ono na šta smo fokusirani je da osiguramo da oni mogu braniti svoju teritoriju, da mogu povratiti izgubljene teritorije koju su im Rusi ilegalno oduzeli.

Rat je evoluirao tokom vremena. Znate, prvih nekoliko sedmica sve je bilo oko Kijeva. Bitku za Kijev su Ukrajinci dobili, i tada su bili važni protivtenkovski projektili. Zatim se prešlo na artiljeriju, jer su se borbe zaista koncentrisale na Donbas, koji je otvorena, poljoprivredna teritorija. A sada mislim da zračne odbrambene sposobnosti Ukrajine postaju najvažnije, ybog neviđenih zračnih napada Rusije, kako krstarećim projektilima tako i iranskim dronovima.

VOA: Rusija je u četvrtak upozorila da će, ako SAD isporuče neke sofisticirane rakete za protuzračnu odbranu,poput Patriota, to biti crvena linija za njih i da će izazvati reakciju Kremlja. I da li je to razlog zašto ne najavljujete isporuku Patriota Ukrajini kako je planirano?

Kirby: Obezbijedili smo više od 25 predsjedničkih paketa pomoći za Ukrajinu, da ne spominjemo druge fondove i inicijative u posljednjih devet mjeseci, i biće ih još. Siguran sam da će u narednim danima biti još jedna najava paketa pomoći Ukrajini. Kada budemo imali paket da objavimo, razgovaraćemo o tome, razgovaraćemo o sadržaju, razgovaraćemo o iznosu novca koji se troši na njega, i razgovaraćemo o vremenu u smislu da to stigne do ukrajinske vojske što je brže moguće.

VOA: Da li ste zabrinuti zbog upozorenja koja stižu iz Moskve prema Washingtonu? Jer , Rusi su bili prilično jasni: ako Ukrajini date tu vrstu municije, mi ćemo odgovoriti.

Kirby: Rusija neće diktirati Sjedinjenim Državama ili bilo kojoj drugoj zemlji kakvu sigurnosnu pomoć pružamo Ukrajini. To radimo u suradnji s Ukrajincima, razgovarajući s njima skoro svaki dan o njihovim potrebama i brinemo se da najbolje ispunjavamo te potrebe. A ako ne možemo, onda su Sjedinjene Države dokazale da su sposobne i voljne da razgovaraju sa saveznicima i partnerima o tome kako bi mogli ispuniti te sposobnosti.

John Kirby speaks at a press briefing at the White House in Washington
John Kirby speaks at a press briefing at the White House in Washington

VOA Nakon razamjene Brittney Griner za Viktora Bouta, rekli ste da će administracija Bouta smatrati odgovornim ako ponovo počini bilo kakve ilegalne radnje ili ponovo postane prijetnja Sjedinjenim Državama. Koje su glaven bridge za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država u vezi s Boutom?

Kirby: Radili smo procjenu nacionalne sigurnosti prije te razmjene zarobljenika, to je uobičajena praksa, to radimo rutinski. Bilo kakav rizik za našu nacionalnu bezbjednost od strane gospodina Bouta su njegove stare ilegalne aktivnosti, ali to je rizik koji se može kontrolirati. Uvijek ćemo biti oprezni u pogledu naše nacionalne sigurnosti, i ako g. Bout odluči sa svojom novostečenom slobodom da se vrati starim poslovima onda će Sjedinjene Države biti odgovorne za njega.

VOA: Da vas pitamo za situaciju u Jemenu. BIjela Kuća se usprotivila rezoluciji o okončanju rata u toj zemlji, tvrdeći da bi povlačenje američkih trupa za rat pod vodstvom Saudijske Arabije zakomplikovalo tekuću diplomaciju ovdje. Možete li objasniti kako prestanak podrške ratu spriječava mir?

Kirby: Pa, svi želimo da se rat u Jemenu završi. Radili smo na tome godinama. Isuviše nevinih ljudi su postali žrtve ovog užasnog rata. Ono na šta smo ponosni je naša uloga u pomaganju da se održi primirje koje traje već 10 mjeseci Želimo da vidimo taj prekid vatre traje, želimo da taj mir traje, i želimo da ga vidimo održivim.

VOA: Možete li nam dati najnovije informacije o američkim obavještajnim podacima o zajedničkoj proizvodnji oružja između Rusije i Irana?

Kirby: Vjerujemo da Iran i Rusija pokušavaju produbiti svoje odbrambeno partnerstvo. Sastavni dio toga mogao bi biti razvoj zajedničkog proizvodnog pogona u Rusiji za iranske dronove. No, ne radi se samo o proizvodnji dronova, koje će naravno Rusi koristiti za dodatno nasilje nad ukrajinskim narodom i civilnom infrastrukturom već se radi o produbljivanju odnosa, što nike dobhro ni za ostatak zemalja Srednjeg Istoka. Iran koji ima koristi od povećane vojne pomoći Rusije je Iran koji postaje još veća prijetnja u regionu.

VOA: Šta je sa produbljivanjem odnosa između Sjeverne Koreje i Rusije?

Kirby: Još uvijek nismo vidjeli puno u smislu završetka neke vrste vojne transakcije između Sjeverne Koreje i Rusije. Međutim, važno je napomenuti da će Rusija posegnuti za nacijom poput Sjeverne Koreje. Ponestaje im prijatelja…i oružja…To vam pokazuje stepen do kojeg je gospodin Putin pod pritiskom u Ukrajini, da njegova vlastita odbrambena industrijska baza ima problema da održi korak sa potrebama, stopom potrošnje oružja i municije unutar Ukrajine, i da mora da posegne van Rusije da bi to obnovila. Znate, ovo je bila vojska koju je gospodin Putin predstavio kao jednu od najmoćnijih na planeti i naj— jednu od najnaprednijih, i evo ga, nakon devet mjeseci rata u Ukrajini, mora tražiti pomoć od zemalja poput Irana i Sjeverne Koreje.

VOA: Pošto se bližimo kraju godine, recite koji su bili najveći izazovi sa kojima ste se vi i vaš tim suočili tokom 2022.?

Kirby: Bio je to rat u Ukrajini i ruska agresija i način na koji je ona doslovno transformisala bezbjednosno okruženje u Evropi. Situacija u sigunosnom smislu je potpuno drugačija nego je bila prije 9, 10 mjeseci. Amerika sada ima 20 hiljada više vojnika rasporedjenih na evropskom kontinentu nego prije rata. Ali naš odnos sa saveznicima iz NATO-a je svakako jak, svakim danom postaje sve jači. Kina je takođe nastavila da mijenja bezbjednosno okruženje širom svijeta. Mi gledamo na Kinu kao na strateškog konkurenta, ali ne želimo sukob. Pa ipak, moramo biti spremni za sigurnosne izazove koji postoje.

Stoga je jedna od stvari koje smo uradili tokom ove godine , pokušaj da produbimo i ojačamo našu ogromnu mrežu saveza i partnerstava u azijskom regionu. Predsjednik se fokusirao na jačanje partnerstva sa Južnom Korejom i Japanom i u regionu smo mnogo više angažirani. Mogao bih dodati i borbu protiv terorizma. Nekoliko vrlo, vrlo značajnih protuterorističkih operacija 2022., uključujući uklanjanje al-Zawahirija, de facto vođe Al Kaide, kao i terorista ISIS-a.

VOA: Ako biste odabrali jedno ili dva od svojih najvećih dostignuća u 2022., šta bi to bilo?

Kirby: Pa, vjerujem da je jedno od najvećih dostignuća način na koji su predsjednik Biden i ova administracija zaista revitalizirali ovu mrežu saveza i partnerstava. Kada samo pogledate gdje se sada nalazi američko vodstvo na svjetskoj sceni, u odnosu na to gdje je bilo kada je predsjednik Biden došao na dužnost, to je kao noć i dan. Sjedinjene Države su pokazale izuzetno vođstvo nakon svih ovih prijetnji, zaista ujedinjujući svjetsku pozornicu.

XS
SM
MD
LG