Linkovi

Kineske slobode medija pod kritikom uoči olimpijskih igara u Pekingu


Stanovnici gledaju dekoraciju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu na Trgu Tiananmen u Pekingu, Kina, utorak, 18. januara 2022.
Stanovnici gledaju dekoraciju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu na Trgu Tiananmen u Pekingu, Kina, utorak, 18. januara 2022.

Samo dvije sedmice do Igara u Pekingu, grupe za medijska prava skreću pažnju na evidentirano kinesko zatvaranje novinara.

U svom posljednjem mjesečnom popisu najugroženijih novinara na svijetu, zagovaračka grupa "One Free Press Coalition" – koju čini više od 30 medijskih kuća i grupa za ljudska prava – na prvih deset mjesta svrstala je novinare zatvorene u Kini ili Hong Kongu.

Na vrhu popisa su Jimmy Lai, osnivač sada zatvorenog prodemokratskog lista "Apple Daily" u Hong Kongu i Zhang Zhan, advokatica koja je postala novinarka, a u zatvoru je od maja 2020. zbog izvještavanja o pandemiji u Wuhanu putem YouTubea.

Kina je tri uzastopne godine vodeći zatvor za novinare, pokazuju podaci Komiteta za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku. Od decembra 2021. najmanje 50 novinara bilo je iza rešetaka zbog svog rada, uključujući neke koji su zatvoreni zbog izvještavanja o pandemiji.

"Je li to okruženje u kojem Međunarodni olimpijski komitet (IOC) smatra da je moguće imati slobodne i otvorene Igre, gdje se sportisti mogu takmičiti i koji slavi olimpijske ideale?", rekao je Steven Butler, CPJ-ov koordinator programa za Aziju. CPJ je dio grupe "One Free Press Coalition".

Kada je Peking bio domaćin Igara 2008., "Kina je preuzela puno obaveza koje nije ispunila", rekao je Butler za Glas Amerike (VOA). "Olimpijski pokret bi zbog svoje dobrobiti trebao biti vrlo oprezan kada je u pitanju odlazak na mjesto poput Kine."

SAD, Britanija, Kanada i druge zemlje najavile su diplomatski bojkot Igara zbog stanja ljudskih prava u Pekingu. Kina je odgovorila rekavši da bi Washington trebao "prestati politizirati sport".

U e-mail odgovoru Glasu Amerike, tim za odnose s medijima IOC-a rekao je da komitet "priznaje i podržava ljudska prava na način kako su definisana Temeljnim načelima Olimpijske povelje i njenim etičkim kodeksom".

Međutim, dodaje se: "IOC nema ni mandat ni sposobnost mijenjati zakone ili politički sistem suverene zemlje".

U e-mailu se navodi da IOC nastoji unaprijediti svoj rad na ljudskim pravima i da blisko sarađuje s organizacijskim komitetom svih Igara na pitanjima koja uključuju uslove rada, raznolikost, okoliš, medijsko praćenje i pravo na proteste.

"Uz sve što vidimo od Pekinga 2022 u vezi s tim obavezama, u ovoj fazi nemamo razloga sumnjati u njihovu provedbu", stoji u e-mailu.

Međutim, IOC je dodao: "S obzirom na raznoliko učešće na Olimpijskim igrama, IOC mora ostati neutralan po svim globalnim političkim pitanjima".

Globalno gledano, pandemija je omogućila veću vladinu kontrolu nad informacijama, a Kina nije sama u zatvaranju novinara zbog kritičkog izvještavanja, otkrile su međunarodne grupe za ljudska prava. Međutim, s obzirom da je virus vrlo prenosiv u zatvorenim prostorima, on dovodi u opasnost živote onih koji su zatvoreni zbog izgovorenog.

Novinari koji su lošeg zdravlja, poput novinarke Zhang, posebno su ugroženi.

Zdravstveno stanje dobitnice RSF-ove nagrade za hrabrost u novinarstvu pogoršalo se nakon što je štrajkovala glađu u zatvoru. 38-godišnjakinja je u avgustu bila hospitalizovana 11 dana.

Uprkos dugotrajnim zdravstvenim problemima koje je prijavila njena porodica, Zhang je vraćena u zatvor, a grupe za ljudska prava kažu da ima ograničen pristup zdravstvenoj zaštiti ili adekvatnoj prehrani.

Ju, brat novinarke Zhang, rekao je da je njena težina pala ispod 40 kilograma.

"Doktor me upozorio u avgustu da bi mogla umrijeti ako nastavi štrajk glađu", rekao je Zhang Ju za Glas Amerike u novembru. "Zatvorske vlasti su obuzdale Zhang i na silu je hranile sondom."

Američki State Department i grupe za ljudska prava uključujući PEN pozvali su Peking da oslobodi Zhang.

"Zhang uopšte nije smjela biti zatvorena. Njen jedini očiti 'zločin' bio je dokumentiranje života u Wuhanu u ranim fazama pandemije COVID-19", rekao je James Tager, američki direktor istraživanja PEN-a za Glas Amerike. "Sada, usred kontinuirane zabrinutosti zbog pogoršanja njenog zdravlja, suočavamo se s užasnom spoznajom da je Zhangin život doslovno ugrožen, a sve kao posljedica spremnosti kineske vlade da njeno nezavisno izvještavanje tretira kao zločin koji zaslužuje višegodišnju zatvorsku kaznu."

Kad je u decembru 2020. osuđena za "raspravljanje i izazivanje nevolja”, sudski postupak trajao je samo tri sata. PEN International je tada rekao da suđenje nije zadovoljilo svjetske standarde.

U tom trenutku Zhang je bila u pritvoru najmanje sedam mjeseci i već je bila lošeg zdravlja. Na sudu se pojavila u invalidskim kolicima, navodi PEN.

Kineske vlasti su kasnije iz advokatske komore udaljile Rena Quanniu, advokata koji je zastupao Zhang. Ren je, takođe, bio pravni zastupnik i u drugim politički osjetljivim slučajevima.

Zhang je bila u zatvoru više od 18 mjeseci, ali drugi s popisa grupe "One Free Press Coalition" su zatvoreni mnogo duže, uključujući ujgurskog blogera Ilhama Tohtija, koji je pritvoren 2014., i Uyghur Gulmire Imin, koja je bila u zatvoru od 2009. nakon što je izvještavala o neredima i protestima u autonomnoj regiji Xinjiang.

Na popisu su i Haze Fan, reporterka Bloomberga koja je u istražnom zatvoru više od godinu dana, te novinari iz Hong Konga.

Pored Laia, koji je osuđen zbog svoje umiješanosti u prodemokratske proteste i čeka suđenje po odvojenim optužbama prema zakonu o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga, "One Free Press Coalition" navodi i radijskog novinara Wan Yiu-singa, kojeg je gradska policija uhapsila u februaru 2021.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG