Linkovi

SAD osuđuju "zlostavljanje" stranih novinara u Kini dok izvještavaju o poplavama


Automobil se probija kroz vodu dok se talasi, izazvani tajfunom In-Fa, razbijaju o obalu, u Kvingdaou, Kina, 25. jula 2021. (Photo by STR / AFP)
Automobil se probija kroz vodu dok se talasi, izazvani tajfunom In-Fa, razbijaju o obalu, u Kvingdaou, Kina, 25. jula 2021. (Photo by STR / AFP)

Sjedinjene Države su "duboko zabrinute" zbog uznemiravanja i zastrašivanja stranih dopisnika koji pokrivaju smrtonosne poplave u Kini, rekao je u četvrtak portparol State Departmenta.

Primjedbe SAD uslijedile su manje od 24 sata nakon što je Peking optužio BBC za emitovanje "lažnih vijesti" o prošlonedjeljnim razornim poplavama u centralnoj provinciji Henan i nakon što je britanski emiter rekao da su njegovi novinari bili izloženi neprijateljstvu.

"Sjedinjene Države duboko su zabrinute zbog sve oštrijeg nadzora, uznemiravanja i zastrašivanja američkih i drugih stranih novinara u Narodnoj Republici Kini, uključujući strane novinare koji pokrivaju razaranja i gubitke života uzrokovane nedavnim poplavama u Henanu", rekao je portparol State Departmenta Ned Price u saopštenju.

"Vlada NR Kine tvrdi da pozdravlja strane medije i podržava njihov rad, ali njene radnje govore drugačije", rekao je on.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian ranije je u četvrtak nazvao BBC "Radio-difuznom kompanijom lažnih vijesti" koja je "napala i blatila Kinu, ozbiljno odstupivši od novinarskih standarda".

BBC je saopštio da su njeni reporteri koji pokrivaju poplave bili izloženi online napadu, dok su izvještači drugih medija maltretirani na terenu u "napadima kojima se i dalje ugrožavaju strani novinari".

BBC je izvijestio o prošlonedjeljnim poplavama u gradu Žengžou, u kojima je poginulo 14 ljudi i više od 500 putnika koji su putovali metroom u vrijeme saobraćajnog špica, kada je tunel podzemne željeznice potopljen, baš kao i osjetljivost na bilo kakav negativan prikaz Kine.

Neprijateljski raspoloženi stanovnici Žengžoua prisilili su novinare AFP-a da izbrišu snimke, a okružilo ih je na desetine muškaraca dok su izvještavali o potopljenom saobraćajnom tunelu.

Zhao je u četvrtak rekao da strani dopisnici "uživaju otvoreno i besplatno okruženje za izvještavanje u Kini".

Međutim, grupe za slobodu štampe kažu da se prostor za rad inostranih novinara sužava, pa novinari bivaju praćeni na ulicama, trpe uznemiravanje na internetu i bivaju im odbijene vize.

U svojoj izjavi od četvrtka, Price je pozvao Kinu da ne ograničava pristup medija Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.

"Pozivamo NRK da se ponaša kao odgovorna država nadajući se dobrodošlici stranim medijima i svijetu za predstojeće zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu 2022.", navodi se u njegovoj izjavi.

XS
SM
MD
LG