Linkovi

Kina prema Tajvanu poslala 71 avion i sedam brodova


Fotografija tajvanskog ministarstva odbrane koja pokazuje kineski borbeni avion na neidentifikovanoj lokaciji, bez navođenja datuma.
Fotografija tajvanskog ministarstva odbrane koja pokazuje kineski borbeni avion na neidentifikovanoj lokaciji, bez navođenja datuma.

Kineska vojska je u protekla 24 sata poslala 71 letjelicu, uključujući borbene avione i dronove, u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Tajvana, saopštile su tajvanske vlasti.

Od toga, 43 aviona su prešla srednju liniju Tajvanskog moreuza, koja se smatra za nezvaničnu tampon zonu između dvije strane, navodi se u izvještaju tajvanskog ministarstva odbrane. Avioni su se nedugo zatim okrenuli i vratili u Kinu.

Tajvanska Centralna novinska agencija navela je da je riječ o najvećem zabilježenom upadu kineskih vazdušnih snaga do sada, iako to na samom ostrvu nije dovelo do panike.

Tajvan se u posljednje vrijeme suočava sa stalnim porastom kineskog diplomatskog, vojnog i ekonomskog pritiska, ali odbacuje pretenzije Pekinga koji Tajvan smatra za vlastitu teritoriju.

Kina je u nedjelju saopštila da je izvela vježbe u moru i vazdušnom prostoru oko Tajvana kao odgovor na ono što je označila kao provokaciju Tajvana i Sjedinjenih Država.

Kina je ranije izrazila nezadovoljstvo zbog rječnika koji je o Tajvanu korišten u novom američkom budžetu za odbranu, u kojem se Kina označava kao "strateški izazov", dok se planira jačanje sigurnosne saradnje sa Tajvanom.

Tajvanske vlasti su saopštile da vježbe pokazuju da Peking uništava regionalni mir i pokušava zaplašiti narod Tajvana. Predstavnici Tajvana kažu da žele mir, ali da će se braniti ako budu napadnuti.

Iz kancelarije tajvanske predsjednice Cai Ing-ven naveli su da će ona u utorak organizovati sastanak visokog nivoa za nacionalnu sigurnost, na kojem će se razgovarati o jačanju sistema civilne odbrane ostrva, nakon čega će uslijediti konferencija za medije.

U saopštenju se ne navode detalji, ali iz Ministarstva odbrane su ranije naveli da razmatraju produženje obaveznog služenja vojnog roka na duže od četiri mjeseca, imajući u vidu da su rat u Ukrajini i rastuće tenzije s Pekingom u prvi plan stavili diskusije o tome kako odgovoriti na kineski vojni pritisak.

"Što više priprema obavimo, manja je vjerovatnoća da će biti naglih pokušaja agresije. Što smo ujedinjeniji, Tajvan će postati jači i sigurniji", rekla je Cai na vojnoj ceremoniji u ponedjeljak.

Između ostalog, Ministarstvo odbrane Tajvana je u svom prostoru identifikovalo kineske letjelice za brzo upozoravanje, elektronsko ratovanje i djelovanje protiv podmornica, kao i dronove. Osim aviona, tajvanska vojska je uočila i sedam brodova kineske mornarice, saopštilo je Ministarstvo.

Kao odgovor i upozorenje kineskim snagama, Tajvan je u vazduh podigao borbene avione, dok su raketni sistemi pratili njihov let, naveli su iz Ministarstva.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG