Linkovi

Kina uspješno lansirala prvu neovisnu misiju na Mars


A security guard adjusts his mask near an exhibition of rovers and bio-domes on Mars in Beijing Thursday, July 23, 2020. China launched its most ambitious Mars mission yet on Thursday in a bold attempt to join the United States in successfully…
A security guard adjusts his mask near an exhibition of rovers and bio-domes on Mars in Beijing Thursday, July 23, 2020. China launched its most ambitious Mars mission yet on Thursday in a bold attempt to join the United States in successfully…

Bespilotni svemirski brod krenuo je u četvrtak na cjelogodišnje putovanje do Marsa, započinjući jednu od najambicioznijih svemirskih misija do danas.

Tianwen-1 uzletio je s mjesta lansiranja svemirske letjelice Wenchang na kineskom ostrvu Hainan na jugu Kine, dok su stotine navijača okupljene na plažama u zaljevu svjedočile događaju.

Očekuje se da će Tianwen-1, što u prijevodu znači "Nebesko pitanje" ili "Pitanje nebu," stići na Crvenu planetu do veljače. Nakon što uđe u orbitu, sonda za slijetanje će se odvojiti i sletjeti na planetu Utopia Planitia, gdje će pustiti mali rover na solarni pogon koji će istraživati površinu planeta najmanje tri mjeseca.

Uspješno slijetanje učinilo bi Kinu tek drugom državom koja je postavila svemirsku letjelicu na površinu Marsa, s tim da su Sjedinjene Države sletjele osam sondi od 1976. Kina bi također bila prva koja je postigla sve tri faze - orbitiranje, slijetanje i postavljanje rovera - u istoj misiji.

Ovo je prva kineska neovisna misija na Mars. Pokušaj iz 2011. nije uspio kada je ruska raketa koja je nosila kineski orbiter neispravno funkcionirala nakon lansiranja i nije uspjela izaći iz Zemljine orbite.

Misija Tianwen-1 najambiciozniji je pothvat kineskog svemirskog programa koji se brzo razvija. Samo su Sjedinjene Države i Rusija uspješno izbacile vlastite astronaute u orbitu i uspješno postigle "meko" slijetanje svemirskog broda na površinu Mjeseca.

Prošle godine, međutim, kineski svemirski brod Chang-4 postao je prvo meko slijetanje s druge strane mjeseca.

Tianwen-1 treća je misija na Mars ove godine. Japanska raketa ispaljena je u ponedjeljak noseći orbiter koji su razvili i izgradili Ujedinjeni Arapski Emirati. Američka svemirska agencija NASA trebala bi 30. srpnja predstaviti novi marsovski rover, nazvan Perseverance.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG