Linkovi

Pentagon: Kina i Rusija prijete dominaciji SAD-a u svemiru


A model of the moon lander for China's Chang'e 4 lunar probe is displayed at the China International Aviation and Aerospace Exhibition, or Zhuhai Airshow, in Zhuhai, Guangdong province, China November 6, 2018.
A model of the moon lander for China's Chang'e 4 lunar probe is displayed at the China International Aviation and Aerospace Exhibition, or Zhuhai Airshow, in Zhuhai, Guangdong province, China November 6, 2018.

Agencija Pentagona je saopćila kako su Moskva i Peking razvili tehnologije za nadzor i izviđanje u svemiru.

Vodeća obavještajna agencija Pentagona upozorila je da Rusija i Kina rade na tehnologijama koje će uskoro ugroziti dominaciju Sjedinjenih Država u svemiru. Obavještajna služba Ministarstva obrane posebno ukazuje na opasnost od lasera koji bi mogli oštetiti američke satelite.

Agencija je saopćila kako su Moskva i Peking razvili tehnologije za nadzor i izviđanje u svemiru.

Ruska doktrina "uključuje korištenje sustava na zemlji, u zraku i u svemiru kako bi se ciljali protivnički sateliti, od povremenog ometanja ili zaleđivanja senzora do uništenja neprijateljskih svemirskih letjelica i prateće infrastrukture", navodi se u izvještaju Pentagona.

Iako su SAD i bivši Sovjetski Savez dominirali ranim svemirskim aktivnostima, svemirski potencijali tokom proteklih šest desetljeća su dobijali nove sadržaje. Sateliti pružaju važnu podršku u mnogim svakodnevnim aktivnostima društva, uključujući komunikacije, navigaciju, financijske transakcije i praćenje vremenske prognoze.

Od 2018. godine u orbiti je više od 1800 aktivnih satelita, koji su u vlasništvu i kojima upravlja više od 50 država i multinacionalnih organizacija.

Devet zemalja i jedan međunarodna organizacija može samostalno lansirati svemirske brodove: Kina, Indija, Iran, Izrael, Japan, Rusija,Sjeverna Koreja, Južna Koreja, Sjedinjene Države i Europska svemirska agencija.

Broj objekata u orbiti nastavit će se ubrzano povećavati zbog nižih troškova, malih satelita ali i velikih sustava koji se sastoje od tisuća satelita.

Svemirske sposobnosti postale su središnje mjesto mnogih vojnih operacija, uključujući upozorenje o raketama, geolokaciji i navigaciji, identifikaciji ciljeva i praćenju aktivnosti protivnika. Mogućnosti prikupljanja obavještajnih i vojnih podataka koje pružaju državni i komercijalni sateliti, otežavat će brojnim zemljama da zadrži u tajnosti testiranja ili vojne vježbe i operacije.

Kina i Rusija razvijaju robusne svemirske usluge, uključujući svemirsko špijuniranje, nadzor i izviđanje. Štoviše, poboljšavaju postojeće sustave, od lansiranja do navigacije čime svojim vojskama pružaju sposobnosti kontrole američkih i savezničkih vojnih snaga, upozoravaju se u izvještaju iz Pentagona.

Prema tom izvještaju, Kina je druga zemlja do Sjedinjenih Država po broju satelita u orbiti, dok ih Rusija ima više od 140.

Iran i Sjeverna Koreja također imaju sposobnosti ometanja satelita u svemiru, iako i Teheran i Pyongyang otklanjanju takve mogućnosti, upozorava obavještajna agencija Pentagona.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG