Linkovi

Kineski premijer pozdravlja "novi početak" s Južnom Korejom i Japanom, saveznicima SAD-a


Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol govori dok japanski premijer Fumio Kishida i kineski premijer Li Qiang slušaju tokom zajedničke konferencije za novinare u Seulu, Južna Koreja, 27. maja 2024.
Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol govori dok japanski premijer Fumio Kishida i kineski premijer Li Qiang slušaju tokom zajedničke konferencije za novinare u Seulu, Južna Koreja, 27. maja 2024.

Kineski premijer Li Qiang pohvalio je ono što je nazvao ponovnim pokretanjem odnosa s Japanom i Južnom Korejom dok se u ponedjeljak susreo sa njihovim liderima na prvim trostranim pregovorima unazad četiri godine, složivši se da oživi trgovinske i sigurnosne dijaloge otežane globalnim tenzijama.

Kineski premijer se u Seulu sastao s predsjednikom Južne Koreje Yoon Suk Yeolom i japanskim premijerom Fumiom Kishidom s ciljem da se revitaliziraju trostrani pregovori o slobodnoj trgovini, koji su zaustavljeni od 2019. godine.

Na otvaranju samita Li je rekao da je sastanak "i ponovni početak i novi početak" i pozvao na sveobuhvatan nastavak saradnje između ekonomskih moćnika istočne Azije.

Ali da bi se to dogodilo, politika treba da bude odvojena od ekonomskih i trgovinskih pitanja, dodao je on, pozivajući na kraj protekcionizmu i razdvajanje lanaca snabdijevanja.

"Za Kinu, Južnu Koreju i Japan, naše bliske veze se neće promijeniti, neće se promijeniti duh saradnje postignut odgovorom na krizu i neće se promijeniti naša misija očuvanja regionalnog mira i stabilnosti", rekao je Li.

Bez obzira na sporazume koji su potpisani tokom razgovora, sam sastanak se doživljava kao znak napretka u odnosima triju zemalja čiji su odnosi obilježeni koliko sumnjom i ogorčenošću, toliko i konstruktivnim angažmanom.

"Trilateralni samit Kina-Japan-Južna Koreja je više o smanjenju trvenja nego preoblikovanju geopolitike", rekao je Leif-Eric Easley, profesor na Univerzitetu Ewha u Seulu.

Kina i Južna Koreja i Japan, saveznici SAD-a, pokušavaju upravljati međusobnim nepovjerenjem usred rivalstva između Pekinga i Washingtona, tenzija oko Tajvana kojim se demokratski vlada, za koji Kina tvrdi da je njen, i nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Yoon i Kishida zacrtali su bliži kurs jedni s drugima i Washingtonom, započinjujući neviđenu trosmjernu saradnju sa Sjedinjenim Državama na vojnim i drugim mjerama.

Američki predsjednik Joe Biden podigao je prepreke kineskom uvozu, povećavši tarife na niz kineskih uvoznih proizvoda, uključujući baterije za električna vozila (EV) i kompjuterske čipove. Donald Trump, njegov rival na predsjedničkim izborima u novembru, uveo je carine od 60 posto ili više na svu kinesku robu.

Oblasti sporazuma

U zajedničkoj deklaraciji objavljenoj nakon sastanka pozivaju se Kina, Japan i Južna Koreja da formaliziraju redovniju komunikaciju na najvišim nivoima, te da sarađuju po pitanju klimatskih promjena, zdravlja, trgovine i međunarodnog mira...

Deklaracija je također postavila cilj da se broj međuljudskih razmjena poveća na 40 miliona do 2030. kroz razmjene u kulturi, turizmu i obrazovanju.

Što se tiče Sjeverne Koreje, Yoon i Kishida pozvali su Pjongjang da ne izvodi planirano lansiranje rakete sa svemirskim satelitom, za koji kažu da koristi tehnologiju balističkih projektila, a koja je zabranjena rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Li je pozvao sve strane na uzdržanost i sprečavanje daljeg usložnjavanja situacije na Korejskom poluostrvu, ali nije spomenuo satelit. Kina je jedini vojni saveznik Sjeverne Koreje, njen najveći trgovinski partner i zajedno s Rusijom pozvala je na ublažavanje sankcija UN-a Sjevernoj Koreji.

Trgovinski odnosi

Trgovinski odnosi između Kine, Južne Koreje i Japana evoluirali su tokom protekle decenije kako bi postali sve konkurentniji.

Te veze su dodatno testirane pozivima SAD-a svojim saveznicima da prebace svoje lance opskrbe za ključne proizvode, kao što su poluvodiči, iz Kine.

Yoon je rekao da su se lideri složili da izgrade transparentno i predvidljivo okruženje za trgovinu i lanac snabdijevanja, ali nisu iznosili detalje.

Lideri su također prisustvovali forumu sa najvišim poslovnim rukovodiocima iz tri zemlje koji su istakli da saradnja nije dostigla svoj potencijal zbog globalnih izazova, ali su se složili da će industrija raditi zajedno na podršci trgovini i stabilizaciji lanaca snabdijevanja.

"Odnosi bi dalje napredovali ako Kina omogući bolji pristup japanskim i korejskim diplomatama u Pekingu i poboljša poslovno okruženje za strane kompanije", rekao je Easley.

Južna Koreja, Japan i Kina održali su 16 rundi zvaničnih pregovora o trosmjernom sporazumu o slobodnoj trgovini nakon što su prvi put započeli 2012. godine.

Na posljednjim pregovorima u novembru 2019. godine, tri zemlje su se dogovorile o liberalizaciji na nivou višem od Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP), čije su sve članice, koje obuhvata oblasti od trgovine robom i uslugama do investicija, carina, konkurencije i e-trgovina.

Samit u ponedjeljak dolazi dan nakon što su se lideri odvojeno sastali radi međusobnog bilateralnog razgovora.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG