Linkovi

Kina upozorava na tajvanski 'rat' dok u vojnim vježbama okružuje ostrvo


Tajvanska oklopna vozila kreću se ulicom u Kinmenu 24. maja 2024. Kina je 24. maja upozorila da rukovodstvo Tajvana gura ostrvo u "opasnu situaciju rata i opasnosti".
Tajvanska oklopna vozila kreću se ulicom u Kinmenu 24. maja 2024. Kina je 24. maja upozorila da rukovodstvo Tajvana gura ostrvo u "opasnu situaciju rata i opasnosti".

Kina je u petak upozorila na rat oko Tajvana i rekla da će pojačati protumjere dok se ne postigne "potpuno ujedinjenje", dok su kineske snage izvodile vojne vježbe oko demokratskog otoka.

Ratni brodovi i borbeni avioni opkolili su Tajvan drugog dana vježbi za koje je Peking rekao da su test njegove sposobnosti da zauzme ostrvo, nekoliko dana nakon što je njegov novi predsjednik položio zakletvu.

Kineska vojska započela je dvodnevne ratne igre u četvrtak ujutro, okruživši demokratski Tajvan pomorskim brodovima i vojnim avionima.

Vježbe su pokrenute tri dana nakon što je Lai Ching-te preuzeo dužnost i održao inauguracijski govor koji je Kina osudila kao "priznanje nezavisnosti".

Portparol pekinškog ministarstva odbrane Wu Qian rekao je u petak da je Lai "ozbiljno doveo u pitanje princip jedne Kine... gurajući naše sunarodnike na Tajvanu u opasnu situaciju rata i opasnosti".

"Svaki put kada nas 'nezavisnost Tajvana' provocira, poguraćemo naše kontramjere korak dalje, sve dok se ne postigne potpuno ponovno ujedinjenje domovine", rekao je.

Vježbe su dio eskalirajuće kampanje zastrašivanja od strane Kine u kojoj je posljednjih godina izvela niz velikih vojnih vježbi oko Tajvana.

Oni testiraju "sposobnost zajedničkog preuzimanja vlasti, zajedničkih udara i kontrole ključnih teritorija", rekao je u petak Li Xi, glasnogovornik Istočne komande Narodne oslobodilačke vojske (PLA).

Borbeni avioni napunjeni živom municijom krenuli su prema ciljevima, a bombarderi su formirali formacije da se kombinuju sa ratnim brodovima kako bi simulirali "udare na važne ciljeve", javila je državna televizija CCTV.

Kina, koja se razdvojila s Tajvanom na kraju građanskog rata prije 75 godina, smatra ovo ostrvo odmetničkom provincijom s kojom se na kraju mora ponovo ujediniti.

Spor je dugo učinio Tajvanski moreuz jednim od najopasnijih žarišta na svijetu, a ovosedmični događaji potaknuli su strahove da bi Kina mogla upotrijebiti vojnu silu da dovede ostrvo pod vlast.

Sjedinjene Države, najjači saveznik i vojni pobornik Tajvana, "snažno" su u četvrtak pozvale Kinu da djeluje suzdržano. Ujedinjene nacije pozvale su sve strane da izbjegnu eskalaciju.

Fotografija ukoju je snimila i objavila tajvanska obalska straža 24. maja 2024. prikazuje kinesko vojno plovilo kako plovi nekoliko milja jugoistočno od Zelenog ostrva, koje se nalazi uz istočnu obalu Tajvana.
Fotografija ukoju je snimila i objavila tajvanska obalska straža 24. maja 2024. prikazuje kinesko vojno plovilo kako plovi nekoliko milja jugoistočno od Zelenog ostrva, koje se nalazi uz istočnu obalu Tajvana.

'Zajednički korijeni'

Dok su vježbe -- kodnog naziva "Joint Sword-2024A" -- počinjale, Kina je rekla da će poslužiti kao "snažna kazna za separatistička snage 'tajvanske nezavisnosti'".

Na snimku koje je objavila kineska vojska vidi se kako vojnici izlaze iz zgrade na borbene stanice, a mlaznjaci polijeću uz uzbudljivu borilačku melodiju.

CCTV je izvijestila da su kineski mornari pozvali svoje tajvanske kolege na moru, upozoravajući ih da se ne opiru ponovnom ujedinjenju silom.

Animirana grafika koju je objavila kineska vojska prikazuje rakete kako padaju na ključne mete na ostrvu, navodeći da će to "presjeći krvne sudove za nezavisnost Tajvana!"

U turističkom parku na Pingtanu -- kineskom ostrvu koje se nalazi u Tajvanskom moreuzu -- posjetioci su se penjali preko stenovitih pejzaža kako bi gledali u magloviti horizont dok je pop muzika treštala iz zvučnika na obližnjim štandovima sa čajem.

Drugi su se slikali ispred znaka koji proglašava "najbližu udaljenost između domovine i ostrva Tajvan", udaljenog 126 kilometara.

"Dijelimo zajedničke korijene", rekla je za AFP Chen Yan, 60-godišnja žena iz Wuhana o Tajvanu.

"Tako da mislim da će definitivno doći do ujedinjenja", dodala je.

Naslovna stranica kineskih novina prikazuje vijesti o kineskim vojnim vježbama oko Tajvana, u Pekingu 24. maja 2024.
Naslovna stranica kineskih novina prikazuje vijesti o kineskim vojnim vježbama oko Tajvana, u Pekingu 24. maja 2024.

'Slomljene glave'

Kina je u više navrata označila Laija kao "opasnog separatistu" koji bi donio "rat i pad" na ostrvo.

U govoru u četvrtak, Lai je rekao da će "stajati na prvoj liniji fronta" u odbrani Tajvana, ne misleći direktno na vježbe.

Peking je bio ogorčen njegovim inauguracijskim govorom u ponedjeljak, u kojem je pozdravio "slavno" doba za tajvansku demokratiju.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin iznio je u četvrtak upozorenje koje uključuje jezik koji se češće koristi u kineskim propagandnim kućama.

"Snage za nezavisnost Tajvana ostat će slomljenih glava i krvoprolića nakon sudara protiv velike Kine u postizanju potpunog ujedinjenja", rekao je Wang novinarima.

Pekinška novinska agencija Xinhua i organ vladajuće stranke People's Daily objavili su uvodnike u kojima pozdravljaju vježbe u petak, dok su kritikovali Laijevo "izdajničko ponašanje" i obećavali "ozbiljan udarac".

Vježbe se održavaju u Tajvanskom moreuzu i sjeverno, južno i istočno od ostrva, kao i u oblastima oko ostrva Kinmen, Matsu, Wuqiu i Dongyin pod upravom Tajpeja.

Peking je rekao da će vježbe trajati do petka, ali analitičari kažu da bi mogao odlučiti produžiti ratne igre ili lansirati rakete u blizini Tajvana, kao što je to učinio nakon posjete ostrvu tadašnjih Predsjednice Doma SAD Nancy Pelosi 2022.

Ministarstvo odbrane Tajpeja saopćilo je da se kineska vojska približila 24 nautičke milje od glavnog ostrva Tajvana.

Njena obalska straža izvijestila je u petak da su četiri kineska plovila ušla u "ograničene vode" dva tajvanska ostrva dok su druga dva broda u blizini pružala podršku.

XS
SM
MD
LG