Linkovi

Putin i Xi u Pekingu najavili "novu eru" odnosa i kritikovali SAD


Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping u Pekingu 16. maja 2024.
Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping u Pekingu 16. maja 2024.

Predsjednici Kine i Rusije, Xi Jinping i Vladimir Putin, najavili su u Pekingu "novu eru" odnosa dvije zemlje i osudili SAD, svog najvećeg rivala, kao agresivnog hegemona iz Hladnog rata koji pravi haos po svijetu.

Xi je dočekao Putina na crvenom tepihu, uz vojne počasti.

Kina i Rusija su potpisale partnerstvo "bez granica" u februaru 2022. neposredno pred invaziju Rusije na Ukrajinu.

U četvrtak su Putin i Xi potpisali zajedničku izjavu o "novoj eri" u kojoj će biti suprotstavljeni Americi po bezbjednosnim pitanjima, deliti isti stav po pitanju Ukrajine, Tajvana i Sjeverne Koreje, i sarađivati na mirnodopskom razvoju nuklearnih tehnologija i u finansijama.

"Današnji odnos Kine i Rusije je teško stvoren i dvije strane treba da ga njeguju i čuvaju", rekao je Xi Putinu. "Kina je voljna da zajednički radi na razvoju dviju zemalja, kao i na očuvanju poštenja i pravde u svijetu."

Putin i Xi vjeruju da se polako završava post-hladnoratovska era u kojoj su dominirale SAD, dok Amerika smatra Kinu svojim najvećim konkurentom, a Rusiju najvećom prijetnjom.

Kineski predsjednik pohvalio je odnos Kine i Rusije i obećao da će produbiti njihovo partnerstvo.

Putin, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kini, nazvao je odnose stabilizujućim faktorom u svijetu i rekao da veze Rusije i Kine "nisu usmjerene ni protiv koga", navodi ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Putin je izrazio zahvalnost Kini na, kako je rekao, kineskim naporima da se riješi situacija u Ukrajini i rekao da će obavijestiti Xija o najnovijim dešavanjima.

Ruski predsjednik je, pred put u Kinu, rekao da je Rusija spremna da pregovara o ratu u Ukrajini. Kina tvrdi da je neutralna strana u ukrajinskom sukobu. Ali ekonomski, politički i retorički, Peking podržava Rusiju i odbija da osudi ofanzivu Moskve.

U izvještaju su korišteni neki materijali agencija AP, AFP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG